Helyi közélet

2008.04.28. 12:49

Elájult, mikor megtudta az ítéletet

<p>Miskolc - Öt és fél millió forint megfizetésére ítélte a fővárosi bíróság Asperján György írót. Az ítélet hallatán elájult és mentőt kellett hívni hozzá.</p>

Asperján György az, aki a miskolci Labancz Anna-gyilkosságról írt könyvet 2006-ban. A megjelenésekor is nagy vihart kavart írása, hiszen a csaknem 40 évvel ezelőtt meggyilkolt miskolci ápolónő életét, és az ellene elkövetett gyilkosságot mutatja be. A könyv annyival több, mint a témában korábban megjelent írások, hogy Asperján György megnevezi benne azt, aki szerinte elkövette a gyilkosságot. Nemcsak az általa vélt gyilkost, de Anna életének szereplőit is név szerint említi. Az író azonban továbbra is kitart amellett, hogy ez egy fejlődésregény, amely az áldozat életútját mutatja be.

A könyvet még a megjelenés évében betiltották. Ugyanis L. József (akit Asperján  gyilkosként említ könyvében) személyiségi jogainak megsértése miatt pert kezdeményezett az író ellen. Az első tárgyalási napon a bíróság meghozta a könyv forgalmazásának betiltásáról szóló határozatot.

A regény egy szeméttelepen végezte, az írónak a pénze, lakása, mindene ráment a perre, jelenleg albérletben él, vagy barátoknál húzza meg magát.
L. József április 22-én pert nyert, így Asperján Györgyöt a fenti összeg megfizetésére kötelezték, valamint a kamatokat és a perköltséget is meg kell fizetnie. Így összesen csaknem 9 millió forintot. Az íróhoz mentőt kellett hívni az ítélet kihirdetése után, mert elájult.
- Nincs semmim, korábban a házamat is el kellett adnom – mondta lapunknak Asperján György, aki annak idején Miskolcon mutatta be könyvét.
Hogyan fizeti ki a büntetését? „Nem tudom, majd levonják a nyugdíjamból” – válaszolta az író.
Elmondta azt is, hogy a fővárosi bíróság ítéletét irreálisnak tartja, hiszen a legmagasabb kártérítést ítélte meg egy 40 évvel ezelőtti ügyben.
Az író továbbra sem bánta meg, hogy megírta könyvét. Szerinte ugyanis az áldozatnak igazságot kell szolgáltatni, és emlékét méltó módon megőrizni.
Hogyan tovább? A közelmúltban jelent meg egy könyvem, amiben 40 év munkája van, címe: Jézus és Judás aktája – mesélte. Ezért egy fillért sem kaptam – tette hozzá. Lelkileg, fizikailag megtörtek, ezért, ha vége az ellenem még folyó büntetőpernek, akkor menedékjogot kérek Kanadába, ott szeretnék letelepedni. Mindenképpen elhagyom az országot – mondta.

Kapcsolódó cikkek:

A gyilkossággal vádolt megszólal

L. József mérnököt nevezi meg Labancz Anna  gyilkosaként  Asperján György író a regényében.

Keser az édesben - Jegyzet
Ez jutott eszembe, miközben olvastam Asperján György Labancz Annáról írt könyvét. Mert van egy regény, amely a képzelet szüleménye, de akikkel történik, mind valóságosak.

A 40 éves rejtélyre fény derült?
Nagy sikere volt Miskolcon az Asperján GyörgyA Labancz Anna gyilkosság című regényének.


 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában