Helyi közélet

2008.04.18. 16:37

Bűnözésmentes falvak: akár az aranyat is kitehetik

<p>Gagyapáti, Kány, Tornakápolna - Az országban csak három település büszkélkedhet azzal, hogy évek óta elkerülte a bűnözés. Szűkebb pátriánk dicsősége: mindhárom picinyke falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-orszag-bunozesfoldrajza/cn/boon-news-em_01-20080418-054941"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;Az ország bűnözésföldrajza </STRONG></A></p>

Hihetetlen, de igaz: ezekben éjszakára nem muszáj betolni a kerékpárt, lakatot tenni a pajtára, vagy éppen széfbe pakolni az ékszereket. Bűnözésmentes községek – igen, ilyenek is vannak még Magyarországon és régiónkban.

A béke szigetei

Amióta nyilvánosságra került az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika, égnek a telefonok Gagyapátiban, Kányban és Tornakápolnán. A polgármesterek, a helyi polgárok és a rendőrkapitányok büszkék. Joggal teszik, kihúzhatják magukat, kivívták az ország figyelmét.

Rakaczki József 2002-től Gagyapáti polgármestere. Kérdés nélkül sorolta: „Nagyon vigyázunk! A középületeket riasztóval láttuk el, jó kapcsolatot ápolunk a krasznokvajdai rendőrőrssel, ahol egykori tanítványaim is dolgoznak. Önkormányzatunk úgy segíti a közbiztonságot, hogy hozzájárul az őrs üzemanyagköltségéhez. Öröm, hogy a harmincnégy állandó lakosunk teljes nyugalomban élhet."

A 16-17 kilométerre lévő Kány ugyancsak az encsi kistérségben található. Mindössze hetvenkét lelket számlál, az átlagéletkor meghaladja a hatvan esztendőt. „A statisztika igaz, dicsőségünket több apróságnak köszönhetjük – közölte Vaszily Szilárd polgármester. – Az itt élő lakók figyelnek egymásra, a településen bensőséges a hangulat. A görög-katolikus vallású emberek toleránsak, családias viszonyt ápolnak."

Hatvan fölött...

Az aggteleki karsztvidék tőszomszédságában fekvő Tornakápolna már szinte néptelen. A nyilvántartás szerint huszonhárman élnek ott, Szőr Mária viszont azt mondta, hogy ténylegesen csak tizenegyen... Arra a kérdésre, hogy mit érez a több, mint megtisztelő cím iránt, így válaszolt: „Örülök, sőt egyenesen boldog vagyok! Nem gondoltam volna, hogy pöttömnyi falunk a média érdeklődésének középpontjába kerül. Jómagam harminc évig éltem Miskolcon és csak két esztendeje települtem haza. Az itteni átlagéletkor jóval meghaladja a hatvan évet, de remélem, hogy ez a szépséges település soha nem hal ki. Ez a hír sokat segíthet nekünk!"

Megkérdeztük az egyik érintett rendőrségi vezetőt is. Dr. Antal István alezredes, az edelényi kapitányság vezetője: „Minden kapitány számára öröm, ha ilyen híreket hall! Sok mindenen múlik az ilyen és ehhez hasonló cím. Tornakápolna elszigetelt község, nincs átmenő forgalma, a lakosság az idősebb generációhoz tartozik, mindenki mindenkit ismer és így tovább. Remélem, hogy példájuk máshol is követésre talált."

Hisznek a jövőben

Kányban csoda történt... Már ott tartanak, hogy községükben néhány porta elkelt vadászháznak, sőt fiatalok és hollandok (!) is betelepültek. Így aztán hisznek a jelenükben és a jövőjükben is!

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában