Helyi közélet

2008.03.12. 15:02

Miskolcon is lett volna helye a tandíjnak

<p>Miskolc - A vasárnap rendezett népszavazáson a szavazók 82,22 százaléka mondott igent a tandíj eltörlésére. Hogyan érinti ez az egyetemeket? Közöttük a miskolcit? &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-szakminiszterium-a-fer-rol/cn/boon-news-em_01-20080312-125026"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A szakminisztérium a fer-ről </B></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/tandijnelkul.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Miskolci-Egyetem-a-referendum-utan.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Miskolci Egyetem helyzetét nem befolyásolja a vasárnapi referendum, mondta a rektor. Összehívta szerda délutánra a Felsőoktatási Kerekasztalt Hiller István szakminiszter. A kerekasztal ülésén a felsőoktatás finanszírozásának kérdései - a népszavazás eredménye után kialakult helyzet, a fejlesztési részhozzájárulás eltörléséből fakadó lépések- lesznek napirenden. A vasárnap rendezett ügydöntő népszavazáson a szavazók 82,22 százaléka mondott igent a tandíj eltörlésére, ennek értelmében ősztől nem vezetik be a felsőoktatási intézményekben a fejlesztési részhozzájárulást (fer-t).

Nem számoltak vele

Mi a Miskolci Egyetem vezetőitől érdeklődtünk, hogy érinti az intézményt a referendum eredménye.
- A Miskolci Egyetem helyzetét nem befolyásolja a népszavazás - nyilatkozta lapunknak Patkó Gyula rektor. - Az egyetemi költségvetést a napokban tárgyaljuk, de a részhozzájárulással nem számoltunk. Úgy gondoltuk, hogy az plusz fejlesztési lehetőséget biztosítana, ha a tervek szerint bevezetik. Ettől függetlenül azonban az egyetem jól működik, különben sem jelenetett volna nagy bevételt a hozzájárulás. Semmilyen konkrét fejlesztést nem terveztünk belőle.

Maradt volna

Szűcs István tanulmányi rektorhelyettes lapunknak elmondta: ha bevezették volna a fer-t, a legjobban teljesítő hallgatóknak (pontosan 15 százaléknak) nem kellett volna fizetniük. Az összeg teljes mértékben az egyetemen maradt volna, a fele ösztöndíj formájában, a másik fele pedig szigorú elszámolás mellett oktatásfejlesztésre. Helye lett volna bőven a pénznek, hangsúlyozta a rektorhelyettes. Műszervásárlásra, labor- és műhelyfejlesztésre, elektronikus tananyagok beszerzésére, oktatási segédanyagok vásárlására lehetett volna költeni. A fer nem jelentett volna az első évben jelentős bevételt az egyetemeknek, mivel szeptembertől csak egy évfolyam volt érintett.

Lassabb lesz

Miskolcon járt kedden Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki kérésünkre a felsőoktatás helyzetéről is nyilatkozott. Mint fogalmazott, a referendum eredménye a felsőoktatás színvonalemelésének programját lassítja, de nem akadályozza meg azt. A színvonalemeléshez nem csak ezt a forrást tervezték, de segített volna a hallgatói hozzájárulás. „Hogy félreértés ne essék, a befizetett pénzből egy fillér sem jutott volna a költségvetésnek, az mind az egyetemeken maradt volna” - emelte ki a szakminiszter.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában