Helyi közélet

2008.03.27. 20:06

Felszabadulva és elárvulva: "Segíts magadon"

<p>Sajóvámos - A bizalom hiányában látja az okát Csepeli György annak, hogy a magyar társadalomban nem tudnak megerősödni és hálózatosodni az önsegítő közösségek.&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csepeli_Gy_rgy_Saj_v_moson_2008_03_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Csepeli György Sajóvámoson 2008.03.27." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-csepeli-miskolc-onsegites_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az ismert szociológus professzor erről Sajóvámoson, a Kossuth Közösségi Házban beszélt, a Miskolci Egyetem Kihelyezett Társadalomkutató Központja, és a Furmann Dávid Alapítvány által szervezett, közéleti egyetem csütörtöki rendezvényén.

A civileknek szánt programsorozat lényege: használni az egyetemen felhalmozódott tudással. Csepeli György, előadásában az önmagunk megsegítésére vonatkozó tapasztalatokat osztotta meg hallgatóival, a "segíts magadon és az Isten is megsegít" tanítását ajánlva a jelenlévők figyelmébe. Azzal a megszorítással, hogy Isten bennünk van, csak meg kell találnunk magunkban (vagyis a sorsunk megváltoztatására való képességet kell felfedeznünk).

Az önsegítő társadalom kialakulásának feltételeit azokban a társadalmi folyamatokban nevezte meg, amelyek révén az egyén - leválva az őt a hagyományos közösségekhez fűző köldökzsinórról - mára felszabadult, de egyben el is árvult. A szabadság a választások lehetőségeinek sokaságával ajándékozta meg, miközben magára hagyta, amennyiben a kudarcaiért csak magát okolhatja (igaz, a siker gyümölcseit viszont ő arathatja le).

Az egyén körül, belőle építkezve személytelen intézmények jöttek létre: az állam, a piac, az osztálytársadalom. Ez a közeg olyan helyzeteket teremthet, amelyekből az ember szabadulna. A szabadulni vágyó szempontjából meghatározott baj forrását például ezekben látja Csepeli György: a teljesítménykényszer, a versenyelv, a normalitás normája, a sikerkultusz.
A különféle segítő szervezetek is válságban vannak - ennek okát például a görcsös önfenntartás kényszerével, a rugalmatlansággal, a bürokratizmussal magyarázza a professzor.

A kiutat az önsegítő társadalom szerveződésében látja. Az arra való ráébredésben, hogy "az erő bennem van". Az ember nemcsak arra döbben rá, hogy a bajával - bármi legyen is az - nincs egyedül, de arra is, hogy az önsegítő közösségben megszűnik a határ a segítő és a segített között. Az önismeret révén, saját tapasztalatával bárki a másik javára lehet.

Csepeli György szerint az igazi a professzionális szervezetek és az önsegítő közösségek együttműködése lehet - például, amikor egy klinika helyet és alkalmat teremt a gyógyuló közösségek számára, tapasztalataik kicserélésére.
Az információs társadalom, az internet elterjedésével az önsegítő társadalomban jelentéktelenné válnak a földrajzi határok - vélte Csepeli György.

Kérdésekre válaszolva arra is kitért, miért nem terjedtek el jobban Magyarországon az önsegítő közösségek. Szerinte a magyar társadalomban jelen lévő bizalomhiány lehet az oka. Az emberek hajlamosak a másikban előbb észrevenni az ellenfelet, mint a szövetségest, a segítőt.

A televízióban is
A civileknek szánt közéleti egyetem mostani előadását rögízetette a Magyar Televízió Regionális Studiója és az MR6 Régió Rádió - a program jövő pénteken kerül adásba.

Kapcsolódók:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában