Helyi közélet

2007.12.05. 16:23

Költségvetésről, ingatlanértékesítésről szavaztak

<p>Miskolc - A megyei közgyűlés frakcióinak vezetői értékelték a legutóbbi megyei közgyűlés munkáját. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/koltsegvetes-2008/cn/boon-news-em_01-20071030-084130"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Költségvetés 2008</B></A></p>

„Véleményem szerint jelzésértékű és fontos esemény volt, hogy személyesen Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány méltatta dr. Kökényesi Antal vezérőrnagy leköszönő és dr.Vereczkei Csaba ezredes most kinevezett megyei rendőrfőkapitány érdemeit, a megyei bűnüldözés eredményeit – mondta Panyik József, a Fidesz-KDNP frakció vezetője. – Bízunk benne, hogy az új rendőri vezető irányításával, aki szakterületén eddig is kiemelkedő eredményeket ért el, tovább folyik, a határőrség integrációjával megnövekedett feladatok ellátásában a megyei rendőrség országos szinten is elismert munkája.”

Segít a kötvény

„Fontos döntés volt a közgyűlésen a kötvénykibocsátásra vonatkozó határozat, mely hosszabb távon biztosíthatja, hogy kötelezettségeinket továbbra is el tudjuk látni, hiszen a 2008-as költségvetés tervszámait figyelve láthatjuk: jövőre sem lesz jobb a központi finanszírozás, továbbra sem tudunk részt venni az Önhiki pályázati rendszerében. A kötvénykibocsátással a hitelkonstrukciók átalakíthatóak, csökkentve ezzel az önkormányzat jelentős kamatterheit.”
Az egészségügy kérdése is szerepelt a napirenden, mellyel kapcsolatban megállapítható: a kórházi ágyszámok drasztikus, közel 450 darabos csökkentése több mint 370 fős létszámcsökkenéssel is járt, amely tovább rontotta a megye amúgy is kedvezőtlen munkaerőhelyzetét.
„Áttekintettük az összevont közétkeztetés adatait és megállapítást nyert, hogy a működésnek vannak hiányosságai. Felhívtuk a figyelmet erre, azzal, hogy jövő év elején visszatérünk a konstrukció áttekintésére” – foglalta össze a frakcióvezető.
Panyik József elmondta továbbá, hogy a közgyűlés tárgyalta a 2008. évi költségvetési koncepciót. A vállalt kötelezettségeit igyekszik a megye a jövő évben is ellátni, a beindított pozitív folyamatokat fenntartani. Ehhez szükséges, hogy nyíljanak meg az uniós pályázati lehetőségek és eredményesen tudjunk részt venni azokon.
Kormos Dénes, az MSZP frakcióvezetője szerint több fontos kérdéssel is foglalkozott a közgyűlés. „Örömmel vettük tudomásul az országos rendőrfőkapitány döntését, mely szerint közvetlen helyettesi pozícióba nevezte ki dr. Kökényesi Antal vezérőrnagyot. Ugyanilyen fontos , hogy dr. Vereczkei Csaba, ezredes személyében egy helyi, a hivatali ranglétra minden fokát végigjáró, jól képzett, tapasztalt rendőri vezető került a megyei rendőrfőkapitányi posztra.”

A két „p” uralkodott

A közgyűlés áttekintette a megyei önkormányzat költségvetési helyzetét. „Véleményünk szerint sajnos a költségvetés alakulásában a két „p” – a panasz és a pazarlás – a meghatározó – mondta Kormos Dénes. – Az önkormányzatok feladata a jelenlegi helyzetben nem tisztázódott. Így mondható: majdnem hazardírozás, amit a megyei közgyűlés folytat. A kötvénykibocsátás egy olyan hosszú távú leterhelést jelent, amely később az egész működést befolyásolhatja. Más oldalról a vagyon elkótyavetyélése folyik, az ingatlanértékesítéseknél az értékbecslésnél megállapított értékek 50 százalékáért adják el a vagyonelemeket. A forgalomképes kategóriájú ingatlanok – ilyen például az ITC székház – értékesítésével eltűnnek azok a vagyontárgyak, amelyek a hitelképességet biztosíthatják. Ez később a pályázati esélyünket is negatívan befolyásolja.”
„Ilyen hiány mellett meg kellene próbálni takarékoskodni, ennek azonban nincsenek jelei. Csökkenő feladatmennyiség mellett – a főjegyző tájékoztatásából kitűnően – több mint 10 fővel nagyobb létszámot foglalkoztatnak, de említhetném a vitatható minőségű, mintegy 60 milliós terhet jelentő sajtókiadványt.”
„Az egészségügyben is kettős helyzettel találkozunk. A politika szintjén általános elutasítás szerepel a parlamenti ellenzék részéről az egészségügy privatizációját illetően, alternatíva megjelölése nélkül. Helyi szinten pedig a közgyűlés működési szabályzatát figyelmen kívül hagyva, szakbizottsági jóváhagyás nélkül a megyei kórház vezetése pályázatot nyújt be a kazincbarcikai kórház üzemeltetésére...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában