Helyi közélet

2007.11.24. 15:51

Nem kellene olyan korán halni

<p>Miskolc - Elszomorítóak, vagy inkább ijesztőek az adatok, amelyek azt mutatják: hány évet adunk magunknak mi magyarok ezen a Földgolyón.&#160;<dia width="850" height="630" alt="Miskolci SZ.É.P. Szombat, 2007.11.24."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolci_SZ___P__Szombat__2007_11_24_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Miskolci SZ.É.P. Szombat, 2007.11.24." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-BudaiBernadett-video_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-BodnarJudit-video_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Hányat, és azt milyen egészségi állapotban. Nekünk a legrosszabbak az esélyeink az EU-ban arra, hogy magas kort érjünk meg, pláne, hogy egészségesen. Hat évvel élünk kevesebbet, mint az EU-országok átlaga. A magyar nők esélyei 77 évre szólnak, és ebből átlagban 10 évet élnek betegségben. A férfiak még kevesebbet élnek.A magyarországi átlagnál is alacsonyabb kor érnek meg az észak-magyarországi régió lakói. Nem kellene ennek így lennie. Tudnánk tenni ellene.

Hogy tegyünk is, abban próbál segíteni a kormány (is). Az elmúlt két évben 1,5 milliárd forintot fordított ingyenes szűrésekre. A miskolci szűrőnap – a SZ.É.P. Szombat (Szűréssel az Életért Program) – jelenleg is zajlik, ezrek keresték fel a városi sportcsarnokot, ahol – egyebek között – van anyajegy- és melanómaszűrés, vércukorszint-szűrés, koleszterinmérés,testzsírszázalék-meghatározás, vérnyomásmérés, szemészeti vizsgálat, és – az országos „egészségturné” során most először – Miskolcon, a negyedik állomáson – emlőszűrés. A várakozók türelmesek, amiben több dolog segíti őket: tudják, hogy ennyi szűrést-vizsgálatot ilyen rövid idő alatt – ráadásul ingyen – képtelenség lenne a „rendes” egészségügyi keretek között megejteni. Továbbá: a színpadról érkező információk, beszélgetések is lekötik a figyelmüket.

(Tudósításunkat folytatjuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában