Helyi közélet

2007.11.16. 12:30

Kitüntették Laki-Lukács Lászlót

<p>Edelény - Sebestyén Gyula Emlékérem kitüntetést kapott Laki-Lukács László. Szövő népi iparművészként is sokat tett a hagyományok és a kincsek fennmaradásáér.</p>

Az elismerést 1969-ben alapították, a Magyar Néprajzi Társaság adományozza olyan önkéntes gyűjtőknek, akik kiemelkedő eredményt értek el.

Jelentős érdemek

Laki-Lukács László alapította az edelényi Borsodi Tájházat, melynek teljes berendezését egymaga gyűjtötte össze. A tárgyi emlékeken túl az általa létrehozott hatalmas anyag szinte az egész Bódva-völgy szellemi-néprajzi emlékeit öleli fel. Munkásságának jelentős érdeme a folyóirat-szerkesztői tevékenysége. Így a Szülőföldünknek, a Borsodnak, a Borsodi Tájház Közleményeinek és az Edelényi Füzeteknek is alapító szerkesztője. Legutóbbi könyvei – az Edelény templomairól és egyházközösségeiről, az Edelény szőlőhegyeiről – írottak gazdagon illusztráltak. Szövő népi iparművészként is sokat tett a hagyományok és a kincsek fennmaradásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában