Helyi közélet

2007.11.07. 18:28

Együttműködés polgárőrökkel az esélyegyenlőségért

<p>Kazincbarcika - Együttműködési megállapodást írt alá Kazincbarcika város önkormányzata és a Kazincbarcikai Közbiztonsági Egyesület Polgárőrség november 7-én - közölte portálunkkal Maros Éva, a barcikai önkormányzat sajtószóvivője.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/tanulmany-a-nemek-eselyegyenlosegerol/cn/boon-news-em_01-20070514-020006"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Nemek esélyegyenlősége</B></A></p>

Sikeresen pályázott ugyanis a Kazincbarcikai Közbiztonsági Egyesület Polgárőrség a Rendészeti Minisztérium Bűnmegelőzési Osztálya által meghirdetett Áldozatsegítés Hétvégén projektre, aminek a megvalósításában segíti a polgárőröket a jövőben az önkormányzat.

Magyarországon évente 230 ezren válnak bűncselekmény áldozatává. Az áldozatok, a sértettek segítségre szorulnak, hogy feldolgozzák a bűncselekmény következményeit, a fizikai, lelki, érzelmi, anyagi veszteségük a lehető legteljesebb mértékben csökkenjen. Az utóbbi években - jelentős kormányzati segítséggel - történtek erőfeszítések az áldozatok érdekérvényesítésre, viszont hiányzott a társszervek összefogása, a hétvégi ellátás. Hétköznapokon, munkaidőben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata biztosítja a segítségnyújtást a rászorulók részére.

Kazincbarcikán, köszönhetően a Kazincbarcikai Közbiztonsági Egyesület Polgárőrség sikeres pályázatának hétvégén is állnak a rászorulók, áldozatok segítségére. A projekt lehetőséget teremt arra ugyanis, hogy az egyesület kivegye a részét az áldozatsegítő szolgálatból. Hétvégén ügyeletet biztosítanak, ahol fogadják a beérkezett hívásokat, szükség esetén személyesen is felkeresik az áldozatokat. A telefonszám: 48/ 313-271.

Az áldozatok részére az igénybe vehető támogatásokról részletes felvilágosítást adnak, és segítséget nyújtanak részükre érdekeik érvényesítéséhez. Egyedi igényeknek megfelelően a leghatékonyabb ellátást nyújtó – a projekt végrehajtásában részt vevő, megállapodást kötött társintézményekhez – intézményhez irányítják. Az áldozatok részére a szociális, egészségügyi szolgáltatásokról, a különböző társadalmi szervezetek és a hatóságok munkájáról felvilágosítást adnak. Szorosan együttműködnek az áldozatsegítő szolgálattal, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Miskolci Családok Átmeneti Otthona, Regionális Kríziskezelő Központtal.

Karikás Lajosné, Kazincbarcika alpolgármestere arról beszélt: az önkormányzat csak támogatni tud minden olyan kezdeményezést, ami az esélyegyenlőséget, szolgálja, segít a bajba jutott embereken. Ezért is döntöttek úgy: támogatják a polgárőrök munkáját azzal, hogy népszerűsítik a saját tevékenységi körükben a programot, az áldozatokat a Kazincbarcikai Közbiztonsági Egyesülethez irányítják, a modellprogramban résztvevő pályázók képviselőinek bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában