Helyi közélet

2007.11.27. 15:06

Duna tündér és a mályi hajók

<p>Mályi - A nemzetközi Duna-nap alkalmából írtak ki a közelmúltban ugyancsak nemzetközi pályázatot, amin sokak mellett mályi kisdiákok egy csoportja elindult... és győzött! A cím, amit alkotásukkal kivívtak maguknak, a „Duna Művész Mesterei 2007”. <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-duna.palyazat.nyertesei_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160; <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/duna-tunder-es-a-malyi-hajok/cn/boon-news-em_01-20071127-030818"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Duna tündére </B></A>&#160;</p>

Mályi diáklányok nemzetközi természetvédelmi pályázatot nyertek. A Duna tündére a mályi tónál. A nemzetközi Duna-nap alkalmából írtak ki a közelmúltban ugyancsak nemzetközi pályázatot, amin sokak mellett mályi kisdiákok egy csoportja elindult... és győzött! A cím, amit alkotásukkal kivívtak maguknak, a „Duna Művész Mesterei 2007”. És az említett alkotás címe sem kevésbé szép és hangzatos: „Duna tündér útjára bocsátja hajóit”.

Feje fű, haja hínár

Csege Vanda, Dendők Virginia, Rozsnavszky Nikolett és Ottlakán Kitti – akiket tanáruk, Barta Ildikó kísért el, amikor szerkesztőségünkbe invitáltuk őket – azt követően küldte be pályaművét a pályázat megyei fordulójába, hogy az iskola már tavaly is nevezett ugyanerre a versengésre. Akkor különdíj jutott Mályiba, idén a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói előbb helyi, majd országos, végül nemzetközi szinten nyerték el a legfőbb elismerést.
- Először kirándulni kellett egyet, kinek-kinek a közeli folyóhoz, tóhoz, és a vízben talált tárgyakból készíteni valamit – idézik fel a történet kezdetét. – Mi a mályi tó partján jártunk, ott készült a „Duna tündére”, a törzse nádszál, a ruhája horgászháló, a feje fű, a szeme gyermekláncfű, a haja hínár. És a két hajó nádból és fűszálakból.

Miskolc, Esztergom, Budapest
Az egész osztály részt vett a kiránduláson és a játékban, de mint a lányok mondják, „a legtöbbet mi dolgoztunk”. Meglett az eredménye: a tündérről készült képek, amikhez megfelelő szöveg is került (a pályázatbenyújtásban a miskolci Holocén természetvédelmi egyesület segített) először Miskolcra utaztak, majd Esztergomba, végül Budapestre. És ezekre a színhelyekre hívták sorra az ifjú alkotókat is, hogy az aktuális szint díjait megkapják. Néhány napja a fővárosban vált teljessé a meglepetés és az öröm, mikor további játékokon való részvételt követően átvehették a nemzetközi győztesnek járó ajándékokat.
– Mindenkivel csak angolul tudtunk beszélni, 14 országból voltak még versenyzők, legjobban a déli szomszédunktól érkezett gyerekekkel tudtunk összebarátkozni – mesélik. És hogy mi is volt az értelme, a lényege vagy az üzenete ennek az egész kezdeményezésnek? – Hogy ne szemeteljünk, ilyesmi. Felhívják a figyelmünket a környezetvédelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában