Helyi közélet

2007.10.17. 20:22

Négyes interjú: A közgyűlés frakcióvezetőivel

<p>Csütörtökön ülésezik a miskolci közgyűlés, a négy frakció vezetőjét négy témáról kérdeztük. Csütörtökön élőben közvetítjük az ülésen elhangzottakat. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/miskolci_k_zgy_l_si__l_s_-_2007__okt_ber.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/SysRes/Sites/BOON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Miskolci közgyűlési ülés 2007, október</B></A> [.pdf - 48KB]</p>

Témakörök:
1. Építészeti Tervtanács
2. Reklámhordozók
3. Köztisztaság
4. Szent István tér

Dr. Simon Gábor (Az MSZP frakcióvezetője)

1. 2002-től működik Miskolcon a Településrendezési és Építészeti Tervtanács, melynek feladata a városi környezet, a táj- és városkép védelme, az építészeti örökség megőrzése és az építészeti tervek szakszerűségének biztosítása. Városunk legnevesebb tervezőit arra kértük, hogy a kiemelt területeken és meghatározó jelentőségű épületek engedélyezésekor fogalmazzák meg szakmai véleményüket, amely a tervezés alapját jelentheti. Az elmúlt időszakban a Tervtanács működése hozzájárult ahhoz, hogy fejlesztéseinknél egységes arculat és magas szakmai minőség érvényesüljön.

2. Miskolc város tulajdonában álló közterületeken történő reklámhordozók és hirdetmények elhelyezése és közzétételük szabályozása rendkívül fontos feladat nemcsak bevételi, hanem a városképi szempontból is. Júniusban azért bíztuk meg a Miskolc Holdingot, hogy a gyakorlati működésben rakjon rendet, és erélyesen lépjen fel az illegális falragaszokkal, plakátolással szemben. Az egységes rendszer – várakozásaink szerint – hatékony és átlátható működést fog biztosítani városunkban.

3. Városunk elsődleges érdeke a közigazgatási területen belüli részek tisztán tartása, beleértve nemcsak a közterületeken, hanem a háztartásokban keletkező hulladék kezelését és a háztartások környezetének a tisztán tartását. Mindenkinek kötelessége nemcsak a saját portájának, hanem az azt körülvevő területnek is a rendeletben foglalt rendben tartása. Ide tartozik a tisztítás, hó- és síkosságmentesítés, valamint a zöldterület gaztalanítása, kaszálása is. Ezen kötelezettségek megszegése szabálysértésnek minősül.

4. Az Ikeron Rt. nemcsak a Búza téri piac fejlesztésében, hanem a Szent István téren építendő szálloda létrehozásában is érdekelt. A megvalósítandó beruházásról a közelmúltban élénk vita bontakozott ki, mely alapján is remélhetjük, hogy ezen terület közeljövőben olyan módon kerül beépítésre, amely nemcsak a szakmai közvéleménynek, hanem Miskolc város lakosságának a tetszését is elnyeri. A megvalósulás esetén mind esztétikai, mind funkcionális értelemben jelentősen gyarapodni fog városunk.

Dr. Szinay Attila (A Fidesz frakcióvezetője)

1. Frakciónk véleménye szerint elsősorban nem Tervtanácsra vonatkozó szabályok, hanem a tanács munkájában részt vevő személyek munkája, szakmai tudása, építészeti elképzelései lehetnek hosszú távon is kihatással Miskolc építészeti arculatára.
A Fidesz képviselői a szakmai szervezetek véleményére bízzák a döntést személyi kérdésekben, hogy minél tapasztaltabb, elismert, tudományos munkát is végző építészek kerüljenek döntési pozícióba és ne a pillanatnyi politikai érdekek befolyásolják a tanács munkáját.

2. Egy nemrég elfogadott szabályozás részleteit pontosítjuk ezen alkalommal. Az önkormányzat mint hatóság fel kell, hogy lépjen az illegális plakátok elhelyezőivel szemben, mert hol az egyes épületek tulajdonosainak érdekei, hol maga a városkép szenved csorbát a mindent elborító hirdetések miatt. A korlátozás mellett azonban fontosnak tartjuk, hogy civil szervezetek is hirdetési felülethez juthassanak, hogy tevékenységük, programjaik minél szélesebb körben ismertek legyenek.

3. A rendeletmódosítás célja, hogy a tulajdonosok ne csak a téli hóeltakarításra legyenek kötelezhetőek, hanem arra is, hogy a többi évszakban ingatlanjaik előtt a zöldterületek gaztalanítását és kaszálását és elvégezzék. Támogatjuk a szabályozás kibővítését, azonban megjegyezzük, hogy a közterületek rendjére vonatkozó szabályok feltétlen betartatását az önkormányzatnak magán kell kezdenie.

4. Az Erzsébet fürdő helyén elképzelt beruházás befektetője és a miskolci MSZP-frakció érezhetően elégedett egymás tevékenységével, ezért a korábbi döntéseknek megfelelően a városvezetés teret kíván nyújtani egy várospolitikai és építészeti szempontból is egyértelműen káros, megalomán beruházásnak. Miközben nem ellenezzük, hogy új fürdő és szálloda épüljön, a tervek ismeretében határozottan kijelenthetem, hogy minden törvényes eszközzel megkíséreljük megakadályozni, hogy a történelmi Avas és belváros szomszédságában a mostani elképzelések szerinti szállodakomplexum jöjjön létre.


Szabó Tamás (Az SZDSZ frakcióvezetője)

1. A 2001-ben létrehozott Építészeti Tervtanácsról szóló rendeletünket az időközben megváltozott jogszabályok miatt kell újrafogalmazni. Az új rendelet kellően segíti a Tervtanács munkáját, miközben megfelelő garanciákat biztosít az építeni szándékozóknak.

2. Ebben az évben döntött a közgyűlés arról, hogy a város közterületi reklámvagyonát a Miskolc Holding Zrt. hasznosítja. A rendelet módosítása kizárólag az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat tartalmazza.

3. A köztisztasággal foglalkozó rendeletünk nem írta elő az ingatanok tisztántartási sávjában a zöldterület kaszálását, amit a rendeletmódosítás most megtesz. Ez az intézkedés reményeink szerint hozzájárul a városkép szebbé tételéhez.

4. Az előterjesztés engedélyezi, hogy az Ikeron Rt. helyett a szálloda építésre alakult projektcég vásárolja meg az ingatlant. Azt javasoljuk, hogy csak abban az esetben járuljon hozzá ehhez az önkormányzat, ha a megvalósulásra kellő garanciát kapunk és a 2005-ben megállapított vételárat újra tárgyaljuk.

Molnár Péter (A KDNP frakcióvezetője)

1. A javaslat alapvetően nem lenne rossz, de véleményünk szerint nincsen kellően kidolgozva. Erről nem a politikának, hanem az építész szakmának kellene döntenie, úgy, hogy mindenkit meghallgatnak. A KDNP szerint a jövőben tiszta, átlátható, igazságos, egyenlő viszonyokat kell teremteni. Ez legyen igaz a tervpályázatok elbírálására is! Pontosan le kellene fektetni az alapelveket!

2. Anno egyetértettünk a rendelet megalkotásával. Támogattuk azt. Viszont úgy látom – és ez nem csak az én véleményem, hanem a miskolciak is így látják –, a rendelet, a benne foglaltak mit sem érnek, ha nincsenek betartva, betartatva! Városunkat ma is ellepik a plakátok, hirdetések. Ezen változtatni kell! Szeretnénk, ha több reklámfelület lenne kialakítva, valamint a civil egyesületek kapnának ingyenes felületeket.

3. A KDNP támogatja az előterjesztést. Fontos, hogy a köztisztasággal összefüggő tevékenységeket megfelelő szabályok közé szorítsa a város. A cél az lenne, hogy Miskolc köztisztasága ténylegesen megvalósuljon. És e tekintetben azért még bőven van tennivalónk! A környezeti nevelés például nagyon fontos lenne. A lakosságot tájékoztatni kell majd a rendeletben foglaltakról, mert azért van benne 1-2 érdekesség…

4. Nem támogatja a kereszténydemokrata frakció azt, hogy a város szívében, egy műemléki környezetben, a Szent István téren egy hatalmas, oda nem illő építkezés történjen. Abszolút nem illenek az elképzelések a városképbe. A városvezetésnek felelősebb politikát kell folytatnia e téren. Meg kellene kérdezni a városlakók véleményét is! Egyébként több „furcsa” dolog is van itt. Elfogadhatatlan, hogy ha megvalósulna a terv a műemléki Avast eltakarja az épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában