Helyi közélet

2007.10.16. 18:44

Miskolci bölcsészek 15 éve!

<p>Miskolc - Dupla jubileum: 15 éve létezik bölcsészképzés a Miskolci Egyetemen, 10 éve kari keretek között. A Miskolci Egyetemen folyó bölcsészképzés sok érdekes mozzanatát idézték fel a keddi jubileumi ülés előadói.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bolcseszettudomanyi-kar-tortenete/cn/boon-news-em_01-20070628-082805"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A Bölcsészettudományi Kar története</B></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="15 éves a Bölcsészettudományi Kar, 2007.10.16."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/15__ves_a_B_lcs_szettudom_nyi_Kar__2007_10_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="15 éves a Bölcsészettudományi Kar, 2007.10.16." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-bolcseszek.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" /></A></p>

Dr. Pokol Béla bevallotta: minthogy jó néhány éve elszakadt az egyetemtől, már egy kis ,,puskára" is segítségre volt szüksége, hogy felidézze, mi is történt 16 évvel ezelőtt, amikor az egyetem akkori rektora magához kérette, s ismertette azt a két körülményt, amely szükségessé tette, hogy az egyetemen meghonosítsák a bölcsészképzést. Az egyik az volt, hogy a Nehézipari Műszaki Egyetemen a jogi és gazdasági karok megalapítása után ez mutatkozott a fejlődés irányának, a másik körülmény pedig az, hogy a rendezetlen körülmények között működő Miskolci Bölcsész Egyesületre akkor már százával tódultak a diákok. Abban, hogy sikerült Pokol Bélát meggyőzni, s elvállata az előkészítő bizottság vezetői, majd pedig az intézet igazgatói posztját, nagyban sarkallta az a körülmény, hogy így lehetősége nyílt a politológiai képzés honi megalapítására is, ami ,,a szíve csücskét jelentette".

Állandó mobilkapcsolat

A volt 7-es kollégium két emeletéről való átvonulást, azaz az egykori TÜKI épületében lezajló ,,honfoglalás" levezénylője, dr. Kabdebó Lóránt azt hangsúlyozta: ő kezdetektől úgy tartotta, a bölcsészeknek be kell tagozódniuk egy nagy múltra visszatekintő, tekintélyes hagyományokkal rendelkező egyetembe. Ezt szimbolizálta az a tény is, hogy feleségével hat éven át a hatos kollégiumban laktak. Beszéde közben megszólalt a mobiltelefonja, ez jó apropót szolgáltatott ahhoz, hogy megemlítse: annak idején minden gólyatábort azzal indított, hogy személyes felelősségét hangsúlyozandó, ismertette a saját számát. A mobiljáét, amelyen éjjel-nappal bárki felhívhatta - s amelynek száma évek óta nem változott. Az immár nyugalmazott professzor kijelentette: ,,Amikor úgy látszik lenni, hogy a bölcsészek fölöslegesek ebben az országban, mi akkor is kiállunk mellettük."

Múlt, jelen - jövő?

Dr. Fazekas Csaba, a kar jelenlegi dékánja a bölcsészképzés ,,induláskori" adatain túl ismertette a kar jelenlegi paramétereit, míg közvetlen elődje, dr. Bessenyei József a bölcsészképzés nem túl rózsás, kesernyés humorral fűszerezett futurisztikus jövőképét vázolta fel.

 

Az "elsők"
(egyben a tegnapi rendezvény előadói)
Dr. Pokol Béla, a Bölcsészettudományi Intézet igazgatója, 1992-1993
Dr. Kabdebó Lóránt, a Bölcsészettudományi Kar alapító dékánja, 1997-2001
Dr. Bessenyei József, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2001-2005
Dr. Fazekas Csaba, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2005-

Köszöntőt mondott:
Dr. Dobróka Mihály rektorhelyettes
Orosz Lajos alpolgármester

Kari kitüntetettek:
Dr. Mang Béla, mint az ME főtitkára, a karalapítás idején
Dr. Kovács Ferenc, mint az ME rektora, a karalapítás idején

A program második részének vendégelőadója:
dr. Manherz Károly szakállamtitkár

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában