Helyi közélet

2007.10.09. 12:38

Ingyenes oltás, vizitdíj nélkül

<p>Bár sokan köhögünk, tüsszögünk és bágyadtan, lázasan fekszünk az ágyban, ez még nem az influenza. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/k_rd_sek__s_v_laszok_az_influenz_r_l.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Kérdések és válaszok az influenzáról</B></A> [.pdf - 87KB] <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/influenza.olvaso.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></p>

Akinek ingyen jár az influenza elleni védőoltás, annak vizitdíjat sem kell fizetnie.
Bár sokan köhögünk, tüsszögünk és bágyadtan, lázasan fekszünk az ágyban, ez még nem az influenza. Mint azt dr. Palla Sándortól, a Miskolci Háziorvosi Egyesülés elnökétől megtudtuk, jelenleg influenza-szerű vírusos megbetegedésekről van szó. Azért szerű, mert a tünetek rendkívül hasonlítanak az influenza tüneteihez, de mégsem azokról van szó. 

 Lesz ingyenes

Az influenza elleni védőoltásra azonban már gondolhatunk. A betegek egy csoportja az idén is ingyen kapja a védőoltást, melyet az ÁNTSZ biztosít a háziorvosi rendelők számára, előzetes igény felmérése alapján. Dr. Palla Sándor körzetében például 1500 beteg közül 150-en kapják majd ingyen a vakcinát. Ők 60 év felettiek vagy valamilyen krónikus betegségben szenvednek: elsősorban szív és érrendszeri vagy légzőszervi betegségben. Az oltóanyagok azonban csak november elején érkeznek meg, mivel az influenzajárvány általában februárban jelentkezik, és a vakcina hatása három hónapig a legerősebb.
Az elnöktől megtudtuk azt is: azoknak, akiknek a védőoltás ingyen jár, nem kell vizitdíjat fizetniük az oltáskor, mivel ezt a feladatot a nővér végzi, és a jogszabályok értelmében ebben az esetben nem kell a betegnek fizetnie. (Más a helyzet, ha a nővér vért vesz vagy vérnyomást mér, mert az diagnosztikai célú beavatkozásnak számít.) 

 Egyszer kell fizetni

De mi a helyzet azokkal, akik nem jár ingyen a vakcina? Nekik a recept felírásakor fizetniük kell, hisz ez orvosi munkának számít, de miután kiváltották az oltóanyagot és megkapják az oltást, nem kell még egyszer leperkálniuk a vizitdíjat.
Az influenza elleni vakcinának egyébként több változata van, tette hozzá a háziorvos. Létezik olyan, ami gyorsan kialakítja az immunitást, van, amelyik lassabban, és kapható olyan is, ami direkt gyermekeknek készült.

Mi az influenza?

Az influenza heveny fertőző, vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek
által közvetítve terjed, amikor például valaki köhög. Tünetei: 1-2 napig tartó magas
láz (39 fok felett) hidegrázással, ízületi fájdalom, izomfájdalmak, tüsszögés és köhögés. A
teljes felépülés 14 napon belül várható

Kinek nem adható?

A védőoltás ellenjavallt a következő személyek esetében:
- fertőzéses tüneteket mutatók (köhögés, láz),
- tojásfehérjére allergiás személyek,
- az oltóanyag összetevőire allergiás személyek (beleértve a konzerválószereket és a vakcina
gyártása során alkalmazott antibiotikumokat),
- akik allergiás tünetekkel reagáltak az előző oltásra,
- akiknek valamikor Guillain-Barré-szindrómája volt (ez rendkívül ritka megbetegedés, 100
ezer oltásból 1 után fordul elő)

A védőoltás hatékonysága

Vizsgálatok kimutatták, hogy az influenza elleni védőoltások hatékonysága 70-90% körüli. Ez
azt jelenti, hogy a beoltottak 70-90%-a szerez teljes védettséget a betegség ellen, míg a
fennmaradók esetébennem alakul ki teljes védettség. A gyógyszerpiacon hozzáférhető vakcinák körülbelül azonos hatékonysággal rendelkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában