Helyi közélet

2007.10.10. 14:14

„Most sincs szabad orvosválasztás”

<p><P>Miskolc - Egészségbiztosítók toborzás előtt című cikkünkben dr. Csiba Gábort, a megyei kórház főigazgató főorvosát is kérdeztük az új egészségbiztosítási rendszer tervezetéről.</P></p>

A főigazgató akkor azt nyilatkozta: „Megszűnik a szabad orvos választás, mert csak a háziorvost választhatja meg a beteg és onnantól kezdve pedig csak a biztosítóval szerződésben lévő intézménybe kerülhet.”

Vélemények
Erre reagálva dr. Koleszár Lajos, a megyei egészségügyi bizottság elnöke egy levelet jutatott el szerkesztőségünkbe: „Sajnálattal olvastam, hogy egyik kolléga úgy nyilatkozik, hogy a több biztosítós rendszerben megszűnik a szabad orvosválasztás. Tájékoztatom, hogy jelenleg is viszonylag korlátozott módon gyakorolható a szabad kórházválasztás, és a kórházon belüli szabad orvosválasztás. Az egészségügyre vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik a betegnek a kórház és orvos választás jogát, azonban ehhez az kell, hogy a területen kívüli beteg kórházi felvételéhez előbb a beteg által választott házi orvosnak, szakorvosnak kell egyeztetni az adott kórházzal...
...A jogszerűen gyakorolt kórházon belüli szabad orvosválasztás azonban jelenleg nem gyakran működik, jellemzőbb az, hogy ezt a beteg és az orvos egymás között „rendezi” Amennyiben a beteg a fentieket figyelmen kívül hagyva igyekszik a számára kívánatos kórházban helyet/orvost találni magának anyagi szolgáltatás ellenében, az nem paraszolvencia, hanem más jogi kategóriába sorolandó cselekmény...”
Dr. Csiba Gábor véleményét is kikértük kollégája leveléről, aki csak anynit fűzött hozzá: „Én is pontosan ezt nyilatkoztam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában