Helyi közélet

2007.09.20. 20:22

Szakmai befektetőt keresnek a barcikai kórháznak

<p>Hosszú időre biztosítja 105 ezer ember színvonalas egészségügyi ellátását. Rendkívüli ülést tartott Kazincbarcika önkormányzatának képviselő-testülete szeptember 14-én.<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/eg_szs_g_gy_tvj.01093.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/SysRes/Sites/BOON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Eü. reform</B></A> [.pdf - 445KB]<BR /></p>

Szitka Péter polgármester javaslatot tett a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetésének átadására. Mint arról már többször beszámoltunk, a helyi kórház súlyos nehézségekkel küzd. Áprilisban a képviselő-testület ezért a működtetés három lehetséges útjának elemzéséről döntött.
Egyetlen alternatíva
Több hónapos vizsgálat után azonban kudarcba fulladt az Ózddal való együttműködés lehetősége szakmai, gazdasági és politikai okok miatt. A saját finanszírozás ellehetetlenítené az önkormányzatot, így ez sem igazi megoldás. Nem maradt más alternatíva, mint szakmai befektetőt keresni, amely hosszú időre biztosítja a 105 ezer ember színvonalas egészségügyi ellátását – jelentette ki Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere. Az elmúlt pénteki ülésen felhatalmaztak egy munkacsoportot a szakmai dokumentumok elkészítésére. A kazincbarcikai önkormányzat képviselő-testületének tagjai megfogalmazták elképzeléseiket, elvárásaikat a finanszírozást, a foglalkoztatást, az osztályokat illetően is, amely mentén jövő év elején átadható az üzemeltetés annak, aki e kívánalmakat vállalja.
Az előrelépés
Erről döntött szeptember 14-én a testület, bár az ellenzék úgy foglalt állást, hogy nem erőltetné ezt a vonalat. Dr. Minár Gyula, a helyi Fidesz-frakció vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem támogatják az üzembentartó jog átadását, mert ettől szerintük nem lesz jobb az ellátás. Az előrelépést abban látják, ha a térség országgyűlési képviselője, a polgármester és a kórházigazgató latba veti jó értelemben vett lobbizó potenciálját. Az uniós pénzekre kell pályázni, de amíg erről nem születik döntés, vétek lenne átadni a jogot, mert akkor a valószínűsíthető új üzemeltető, a Postinvest kapná a pénzt.

B. Gy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában