Online csalás

2024.07.03. 12:35

Ismét lecsapott az álbankár

Egy tiszatarjáni sértett számláján lévő közel 4 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

Ne legyen online csalás áldozata!

Fotó: 1st footage

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

4 millió vált köddé

Csalás bűntett miatt folytat nyomozást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy tiszatarjáni asszonyt hívott fel egy – magát banki alkalmazottnak kiadó – nő telefonon 2024. június 18-án. A csaló elmondta a sértettnek, hogy a számláját támadás érte, több millió forintot akartak ismeretlenek megszerezni. Az állbankár – a támadásra hivatkozva – közel 4 millió forint átutalására vette rá a sértettet az általuk megadott bankszámlaszámra. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik - tudta meg a boon.hu.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! Ezeket az információkat telefonbeszélgetés során a rendőrség, illetve a bank alkalmazottjai sem kérik!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában