Online csalás

2024.06.25. 13:30

A közösségi oldalon keresztül csapolták meg a rudabányai vállalkozó bankszámláját

Egy rudabányai vállalkozás számlájáról több mint 6 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretében.

Gyakori az online csalás napjainkban

Fotó: A kép illusztráció

Csalás miatt folytat nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben.

Egy rudabányai férfi cégének a szolgáltatását egy közösségi oldal hirdetési felületén népszerűsítette, melyhez meg kellet adni a saját banki adatait is. A szerződést követően havonta vonja le az előfizetési díjat a szolgáltató az ügyfél számlájáról. 

A vállalkozó június 14-én arra lett figyelmes, hogy több tranzakció történt a számláján, és összesen több mint 6 millió forint tűnt el. 

Csak a bankkártya letiltása állította meg a különböző összegű utalásokat. Végül a csalók a kft. profilját is törölték a közösségi oldalról.

Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik - tudta meg a boon.hu.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

A Borsod- Abaúj- Zemplén Vármegyei Rendőr- főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Ellenőrizze rendszeresen mobilbanki vagy internetbanki (online) fiókját!
  • Ellenőrizze gyakran a bankszámláját, és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést bankjánál!
  • Igényeljen tranzakció-figyelési (számla- és kártyafigyelési) szolgáltatást a visszaélések észlelése, későbbi visszaélések megelőzése érdekében!
  • Állítson be számlájához és kártyájához napi, és tranzakciós limiteket, online vásárlási limitet vagy korlátozást!
  • Úgy válaszunk erős jelszót, hogy az ne legyen ránk jellemző, mert kevés információ birtokában is könnyen kitalálható (pl.: családtag neve + születési dátum)! Nem szerencsés, ha a jelszó csak egy szóból áll! Jó, ha a jelszó hosszú és többféle karaktert (kisbetű, nagybetű, szám, írásjel) tartalmaz, mert ez megnehezíti a jelszó megszerzését!
  • Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában