Csalók

2023.05.29. 16:00

Webáruházból vásároltak hamis mosószert

Feltűnően alacsony árú mosószereket rendeltek egy webáruházból a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. A kiszállított termékekről hamar bebizonyosodott, hogy hamisítványok.

BOON

Hamis mosógélt kínáltak eladásra

Fotó: mpohodzhay

A NAV borsodi adóellenőrei egy internetes áruházból rendelték meg egy közismert márka kedvezményes árú mosógéljeit. Az ellenőrök a feltűnően alacsony árak alapján elindulva, előzetes kockázatelemzésben vizsgálták a webáruház mögött álló céget, az áru értékesítési láncát és kapcsolatba léptek a márka jogtulajdonosának képviselőjével is. Ez alapján valószínűsíthető volt, hogy a kiválasztott termékek hamisítványok. A NAV-os szakemberek próbavásárlást indítottak és futárszolgálattal házhoz szállíttatták a termékeket.

Félmilliós kár 

A megrendelt áru ellenőrzése bebizonyította, hogy a kiszállított termékek valóban hamisak, ezért az ellenőrök a NAV Bevetési Igazgatóság pénzügyőreivel közösen visszavitték őket a webáruházat üzemeltető cég telephelyére.  

A helyszín átvizsgálásakor több mint száz olyan mosógél került elő, amelyekről a mosószermárkák képviselői is megállapították, hogy hamisítványok. Az ebből eredő, előzetesen kalkulált vagyoni hátrány több mint 500 ezer forint.

Lefoglalták a készletet 

A termékek mennyisége és az okozott kár nagysága miatt a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát is bevonták az ellenőrzésbe. A helyszínre érkező bűnügyi nyomozók összesen 112 darab mosógélt foglaltak le és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást is indítottak.

A rossz minőségű és rendkívül alacsony árú hamisított termékek kiszűrése a piacról fontos feladat, mert a gazdaság jogkövető szereplőinek jelentős kárt okoznak, a vásárlóknak pedig egészségügyi kockázatot jelentenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában