Ítélet

2023.04.25. 16:30

Hárommillió forintot szedtek el az idős emberektől

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik az ügyészség szerint úgynevezett „unokázós csalásban” vettek részt.

BOON

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nancy Beijersbergen

A bíróság által megállapított tényállás szerint a három férfi előzetesen megállapodott, hogy pénzszerzés céljából idős embereket ejtenek majd tévedésbe különböző kitalált történetekkel, melyek szerint gyermekük, unokájuk bajba került és segítségképpen pénzre van szükségük. Cselekményeikkel több, mint hárommillió forint kárt okoztak. Az átvett pénzeket az I. rendű vádlott egy pénzváltó szolgáltatón keresztül külföldre utaltatta két kívülálló személlyel, akik a pénz eredetéről nem bírtak tudomással.

A bíróság a vádlottakat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, melyet I. rendű vádlott felbujtóként, III. rendű vádlott pedig bűnsegédként követett el, továbbá I. rendű vádlottat bűnösnek találta közvetett tettesként elkövetett pénzmosás bűntettében is. Ezért őket – a rendiség sorrendjében – 5 év 6 hónap, 3 év, illetve 2 év 2 hónap szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, mellékbüntetésként pedig 6, 3, illetve 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Enyhítő körülményként értékelte a II. és III. rendű terheltek vonatkozásában beismerő vallomásukat, illetve azt, hogy a II. rendű vádlott segítette a hatóságot a bűncselekmény-sorozat felderítésénél. Súlyosító körülményként esett latba a többrendbeli elkövetés.

Az ítélet nem jogerős - tudta meg a boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában