boon.hu PODCAST

2023.03.05. 11:30

Kiskorú lányokat zsaroltak meg kompromittáló felvételekkel

Egyre több eset kerül nyilvánosságra és lesz belőle büntetőügy, de még így is nagy a látencia az intim tartalommal történő zsarolások ügyében.

Könnyen lesz a szextingből bűncselekmény.

Forrás: Shutterstock

A vádirati adatok alapján az interneten ismerkedett meg a kiskorú lánnyal, akivel egy éven keresztül tartotta a kapcsolatot és Messengeren keresztül tőle intim tartalmú fotókat és videókat csalt ki. Az emiatt indult ügy már tárgyalási szakban van, azonban a férfi mostanra eltűnt és szükségessé vált a megtalálása.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 19 éves miskolci fiatal ellen, aki egy interneten megismert lány bizalmába férkőzött, kompromittáló felvételeket kapott tőle, majd elutasítását követően e felvételekkel bosszút állt áldozatán.

Csak két eset az elmúlt néhány napból, amikor már bírósági szakba került egy szextingnek indult beszélgetés, amelyből aztán bűncselekmény lett.

Szextingnek (ami szex + texting szavak összeolvadása) azt nevezzük, amikor két ember telefonon, más digitális vagy okos eszközön keresztül küld egymásnak szexuális, erotikus, intim tartalmakat. A szexting történhet írásban, fotók, videók vagy hangfelvételek formájában. Manapság a szexting nagyon elterjedt, párkapcsolatokon belül és azokon túl is: a legtöbben életük során legalább egyszer szextingelnek a partnerükkel, vagy valakivel, akivel éppen ismerkednek.

A szenxtinggel nem volna gond, ha két felnőtt ember között történik és mindenki csak a saját felvételeit osztja meg a másikkal. Azonban nagy gond, hogy sok esetben zsarolja, vagy fenyegeti meg egyik fél a másikat a korábban tőle kapott szexuális tartalommal és sok esetben a fenyegetett fél kiskorú. Ennek megfelelően nagyon komoly bűncselekmények is lehetnek egy ilyen ügyből.

Mi okozta a szexting elterjedését, hogyan lesz belőle bűncselekmény, miért terjed jobban a fiatalok körében, mit tehetünk az ellen, hogy bűncselekmény áldozataivá váljunk? Ezekről is beszélgetett Horváth Imre szerkesztő a Sziréna című podcast adásában Majó Márk gyermekvédelmi szakemberrel.

Hallgassa meg!

További Sziréna podcastok itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában