Tárgyalás

2023.02.07. 13:23

A vádlott szerint nemi erőszak helyett félreértés történt a Kálvária lépcsőn

Tárgyalásra bocsátotta a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa annak a volt katonának az ügyét, aki a vád szerint tavaly nyáron Miskolcon meg akart erőszakolni egy állapotos nőt. A vádlott ugyanis nem ismerte el a bűncselekményt, szerinte az egészen máshogy történt, mint ahogyan az ügyészség állítja, egyáltalán, nem is nemi erőszak kísérlete volt, hanem inkább félreértések és pánikreakciók sorozata.

BOON

Az előkészítő ülésen. Előtrében balról dr. Garami György ügyész, a bírák dr. Péter Sándor, dr. Szilvási László és dr. Berde László

Fotó: Kiss Annamarie

A vékony testalkatú, a bíró kérdéseire rövid válaszokat adó férfi érezhetően küzdött azzal, hogy pontosan megfogalmazza mondandóját; elhangzott róla, hogy 36 éves, büntetlen előéletű, építőipari szakképzettsége van és letartóztatásáig élettársával két gyermeket neveltek - számolt be a keddi előkészítő ülésen elhangzottakról a haon.hu.

A vád

A vádirat szerint a vádlott 2022. január 5-étől önkéntes területvédelmi tartalékos katona volt, szakaszvezetőként szolgált, a Miskolci Egyetemre vezényelve. Június 20-án 17 óra körül a sértett, aki várandósságának 23. hetében járt, munkahelyéről tartott hazafelé Miskolcon. A Kálvária lépcsősoron haladt, ahol a vádlott követni kezdte. A nő a lépcsőn megállt, mert állapotánál fogva kifáradt és meg kellett pihennie. Ekkor mögé lépett a vádlott és hátulról átölelte a nőt, majd lehúzta a földre és a nyakánál fogva fojtogatni kezdte, hogy ne tudjon segítséget hívni. Ennek ellenére a sértett hangosan segítségért kezdett kiabálni. Ezt hallva a férfi a földön fekvő sértettet elkezdte a lépcső mellett található erdős részre húzni, közben a nő szájába a földről felvett avart tömött, hogy elcsendesítse. A sértett ekkor átmenetileg abbahagyta a kiabálást, a vádlott ekkor elengedte a nő fejét és a száját, majd a nő mellkasára ült és elkezdte levenni annak ruháját. A nő folyamatosan ellenállt, kiabált, könyörgött a vádlottnak, hogy hagyja békén, mert terhes, illetve segítséget próbált kérni – fogalmaz a vád. A nyomozó ügyészség szerint a férfi szexuális cselekményt akart végezni a sértettel, de a nőnek eközben sikerült felhívnia a segélyhívó központot, ezért a vádlott elmenekült a helyszínről. Előtte elvette a nő telefonját és táskáját, ezeket azonban nem messze eldobta. A sértett 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. A vádlott jogviszonyát a honvédség megszüntette.

Dr. Garami György ügyész szavai szerint a vádlott személyiségszerkezete kevert, alacsony értelmi képességű, intelligenciája a normál övezet alsó szintjén áll. Tartás nélküli, vágyvezérelt, felelősséghárító viselkedés jellemzi. Érzelmi kötődései felszínesek, kapcsolataiban a vágyvezéreltség és a pillanatnyi érzelmi hatások jelentős szerepet játszanak. 

Az ügyészség a férfit erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádolja, bizonyítékként sértetti és tanúvallomásokat, rendőrségi jegyzőkönyveket, szakértői véleményeket, kamerafelvételeket felsorakoztatva.

Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 7 év fegyházbüntetés kiszabását javasolja.

A vádlott először azt mondta, a vádtól eltérően ismeri be bűnösségét. Kijelentette, nem volt előre kitervelt szándéka, nem fojtogatta a sértettet, nem akarta levetkőztetni, nem vette el a nő holmiját és a mellkasára sem ült rá.

Máshogy mondta

Dr. Szilvási László hadbíró őrnagy részleteket firtató kérdéseire a vádlott előadta a saját verzióját a történtekről. Aszerint aznap 8 órás szolgálat után indult haza délután. Az avasi kilátótoronyhoz szeretett volna eljutni, a lépcsősoron haladva látta meg a nőt, és le akarta szólítani, hogy útbaigazítást kérjen. Amikor utolérte, „elkapta egy rosszullét”, megbotlott és nekiesett a hölgynek, belekapaszkodott a felsőjébe (ruhába – a szerk.), mire a nő elveszítette az egyensúlyát, így a vádlott lerántotta a földre. Ő maga is elesett, aztán felállt, és látta, hogy a hölgyről lecsúszott a ruha. Fel akarta segíteni a földről, a nő azonban pánikba esett, csapkodni és kiabálni kezdett. – Mondtam neki, hogy nem akarok tőle semmit, csak véletlenül löktem el, ne haragudjon – idézte magát a vádlott, hozzátéve, hogy a nő mindezt nem értette meg, csak annál jobban „üvöltözött”.

Fotós: Kiss Annamarie

– Akkor elkapott egy hirtelen felindulás, egy rossz gondolat, meg voltam rémülve, megfogtam a mellkasánál fogva és a lépcső melletti bokros részre vonszoltam, és ott lefektettem a földre – mondta a vádlott. Szerinte a keze a földhöz ért, avar tapadt rá, úgy fogta be a nő száját. Ekkor a közelükbe érő járókelőkre figyelt fel, megijedt, hogy meglátják és guggolva takarta, a földön tartotta a nőt szándéka szerint csak annyi időre, míg a járókelők elmennek. A sértett azonban sikítani kezdett, a járókelők odafordultak, a vádlott pedig meg volt ijedve és futásnak eredt.

A bíró kérdésére megerősítette még, hogy baseballsapkát és napszemüveget viselt, illetve összekoszolódott pólóját otthon lecserélte. A férfi végezetül azt mondta, abban bűnös, hogy behúzta a nőt a fás, bokros részre.

A nyilvános, a sajtó jelenlétében zajló előkészítő ülés ezután tárgyalásba fordult, amit a bíró zárt tárgyalásként rendelt el, a különleges eljárást igénylő sértettre tekintettel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában