Eljárás

2023.01.23. 18:29

Nincs végzés, elkezdik tárgyalni a sikkasztó hegybíró ügyét

A napokban megtartott előkészítő ülésen nem állt fenn a törvényi feltétele annak, hogy határozat szülessen.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Előkészítő ülésen állt első alkalommal a Szerencsi Járásbíróság elé az a nő, akit sikkasztással vádolnak, vagyis, hogy egy zempléni település hegybírájaként a hegyközség pénztárából 2016 és 2020 között több, mint két és félmillió forintot tulajdonított el.

A vádirat szerint a vádlott 2013. július hónap közepétől 2020. november hónapjáig a település hegybírája volt. A hegyközség 2013. október hónaptól megbízta a pénztár kezelésével. A nő a hegyközség irodájában dolgozott, ahol az adminisztrátorok átvették a tagok befizetéseit, erről nyugtát adtak, majd pedig a könyvelési anyag részére bevételi pénztárbizonylatokat állítottak ki. A pénztárbizonylatokat és az átvett pénzösszegeket minden esetben átadták a vádlottnak, mint pénztárosnak.

Próbálta leplezni

A vádlott a pénztárban lévő készpénzből 2016. év januárjától 2020. év tavaszáig évenként különböző összegekben, összességében több mint 2,5 millió forintot tulajdonított el. Úgy próbálta leplezni cselekményét, hogy 2020. év tavaszán 24 db bevételi pénztárbizonylatot, amelyeken szereplő összegeket összességében megegyeztek az általa eltulajdonított készpénz összegével, nem adott át a hegyközség könyvelését végző könyvelő számára, ezzel valótlanul azt a látszatot keltve, hogy ilyen tagi befizetések nem történtek.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – büntetővégzésben – tárgyalás mellőzésével felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a hegybírói tisztségviseléstől történő eltiltással. Mivel azonban a napokban megtartott előkészítő ülésen nem született határozat, így elkezdődik a bizonyítási folyamat, az ügyet tárgyaló bíró február 27-re tűzte ki az első tárgyalási napot, amelyen a tervek szerint kilenc tanút hallgat majd meg a járásbíróság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában