Ítélet

2023.01.19. 17:13

Cserbenhagyták az elütött gyalogost

A segítségnyújtás elmulasztása miatt is a vádpontok között szerepelt.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2020. április 12-én éjjel Újcsanálos és Sóstófalva települések között részesei voltak egy közlekedési balesetnek. 

Az ittas állapotban lévő vádlottak éjjel fél tizenegykor a másodrendű vádlott tulajdonában álló személyautóval közlekedtek a 3702. számú úton, az autót az elsőrendű vádlott vezette. A szintén ittas állapotban lévő gyalogos azonos irányban, szabálytalanul haladt az úttesten előttük. A sofőr későn észlelte őt és elütötte. A sértett az ütközés miatt az út jobb oldalán lévő füves területre esett. A vádlottak a balesetet követően megálltak, kiszálltak az autóból, majd anélkül, hogy segítséget nyújtottak volna, elhagyták a helyszínt. A sértett súlyos sérülései miatt életét vesztette.

Az elhunyt is szabályt szegett 

A bíróság álláspontja szerint a baleset az elsőrendű vádlott ittassága hiányában is bekövetkezett volna, tekintettel arra, hogy a sértett sötétben, kivilágítatlanul sétált, így maga is szabályt szegett. Emiatt a bíróság nem tartotta megállapíthatónak a sértett halála és a vádlott ittas állapotban történő járművezetése közötti okozati összefüggést. 

A bíróság az elsőrendű vádlottat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége, a másodrendűt pedig járművezetés tiltott átengedésének vétsége, míg mindkettejüket segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt ítélte el: az elsőrendű vádlottat 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, illetve mindkettőjüket eltiltotta a közúti járművezetéstől 2, valamint 1 évre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában