Borzasztó

2022.12.12. 09:35

Súlyosabb büntetést adnának a házat rokonaira gyújtó miskolci nőnek

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése jelentős súlyosítását indítványozta annak a nőnek, aki szándékosan gyújtott fel egy miskolci családi házat annak érdekében, hogy a bent alvó rokonait megölje.

ÉM

Illusztráció

A nő és a házban lakó családtagjai rendszeresen italoztak. Az elfogyasztott alkohol hatása miatt gyakoriak voltak közöttük a veszekedések, melyek során a nő több alkalommal megfenyegette rokonait. 2020. április 10-én a ház lakói ismét a reggeli óráktól késő estig italoztak és a nap során többször összevesztek egymással.  

A nő - miután egyre ittasabb lett - újra elkezdett kötekedni, majd a „Rátok gyújtom a házat, miért nem haltok már meg!” kijelentéssel fenyegette meg családtagjait. Mivel attól félt, hogy a megfenyegetettek kihívják a rendőrséget, a házat elhagyta, rokonai pedig lefeküdtek aludni. Amikor látta, hogy az udvaron már nem tartózkodik senki, visszament a házhoz és a nyitott teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta, majd meggyújtotta. Mivel a házban - egy személy kivételével - már mindenki aludt, ezért a tűz észlelésekor az már a tetőszerkezetre is átterjedt.  

A benn tartózkodók valamennyien kimenekültek, majd megpróbálták a tüzet eloltani, azonban a lángokat csak a helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés vagy haláleset.

Emberölés kísérlete 

A Miskolci Törvényszék első fokon a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, valamint részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélt. 

A vádlott a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta, az ítélet ellen védőjével a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. Az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint a kiszabott büntetés eltúlzottan enyhe, az nem igazodik a cselekmény tárgyi súlyához és az elkövető társadalomra veszélyességéhez. Az erőszakos bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt állva újabb, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető vádlott fokozott veszélyt jelent a társadalomra, ezért a büntetési célok kizárólag lényegesen hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabásával érhetők el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában