Furcsa lelet

2022.12.06. 14:24

Lócsontváz alatt voltak a gránátok a zempléni településen

Összesen 85 darab különböző gyártmányú világháborús aknavetőgránát volt a mezőzombori szántóföldön.

ÉM

Idén már több mint 1800 esethez riasztották a tűzszerészeket, jellemzően második világháborús eszközökhöz - írta közösségi oldalán a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede, akik a többi között Mezőzomborra is kaptak riasztást. 

Közölték, novemberben például 106 bejelentés érkezett a tűzszerészügyeletre, ebből 27 esetben azonnal intézkedni kellett. A tűzszerészek novemberben több mint 150, csaknem 600 kilogramm össztömegű, katonai eredetű robbanótestet kezeltek - tették hozzá. 

A bejegyzésben emlékeztettek: novemberben Székesfehérvár külterületén, egy ásatáson egy elmállott bőröndből világháborús robbanótestre bukkantak, majd néhány nappal később a régészek egy 76 milliméteres repeszgránátot is találtak.

Tetemes mennyiség 

Egy mezőzombori szántóföldön lócsontváz alól került elő 85 darab különböző gyártmányú világháborús aknavetőgránát. 

Kőszegen, egy családi ház kertjében a kora újkor elején gyártott, 8 kilogrammos ágyúgolyót találtak novemberben. Mányban pedig mezőgazdasági földmunkák során szorult egy váltvaforgató eke kormánylemezei közé egy második világháborús, 15 centiméteres német tüzérségi gránát. Hajdúdorogon két 15 centiméteres német ködgránát és egy ugyancsak 15 centiméteres német repeszromboló gránát került elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában