Ítélet

2022.12.07. 16:35

Felmentették a halálos áramütés okozásával vádolt férfit

Az Encsi Járásbíróság felmentő ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt az ügyészség.

ÉM

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A megállapított tényállás szerint a villanyszerelő foglalkozású vádlott egy vendégház térvilágítási rendszerének meghibásodása miatt, hibafeltárási céllal érkezett a helyszínre, ahová a sértett szállította el őt baráti szívességből. A vádlott 2017 augusztusában megkezdte a hibafeltárást, a szakszerűtlenül kivitelezett szerelvénydobozt szétszedte, majd feszültségmentesített. Ennek ellenére a térvilágítási rendszerben mérés után feszültséget tapasztalt, ezért megkezdte a szabadon álló és szigeteletlen vezetékek leszigetelését. Ezt követően a közeli lámpatesten munkálatokat végzett, majd a működőképesség ellenőrzése céljából áram alá helyezte a rendszert. 

A férfi felhívta a sértettet – aki a szerelvénydoboz környékén tartózkodott –, hogy vigyázzon, mert a rendszer áram alatt van, azonban a sértett ma már ismeretlen okból és módon hozzáért a vezetékhez és áramütést szenvedett, majd helyszíni újraélesztését követően, szakszerű orvosi ellátás ellenére hat nappal a baleset után elhunyt. Az nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy a vádlott által feszültség alá helyezett vezetékhez vagy ismeretlen eredetű betáplálásból származó áramot tartalmazó vezetékhez nyúlt a sértett hozzá.

Szakértő mondta 

A bírósági eljárásban új, kompetenciával rendelkező szakértőt rendeltek ki, aki szakvéleményében nem állapított meg foglalkozási szabályszegést a vádlott terhére, ennek hiányában pedig ok-okozati összefüggés sem állhat fenn a vádlott cselekménye és a baleset között. A járásbíróság a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette.  

Az ítélettel szemben az ügyész fellebbezést jelentett be bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett, a terhelt és védője pedig 3 munkanapot tartottak fenn jogorvoslati nyilatkozataik megtételére, ezért az ítélet nem jogerős. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában