Döntött az ítélőtábla

2022.11.30. 17:11

Ennyire enyhítették a miskolci nagyapagyilkosok büntetését

Attól félve, hogy az idős férfi felébred és felismeri őket, egyikük egy nagy súlyú követ dobott a férfi fejére, majd egy késsel mindketten többször megszúrták, megvágták őt.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék által megállapított tényállás szerint a férfi és élettársa elhatározták, hogy megszerzik a férfi nagyapjának szerencsejátékon nyert és megtakarított pénzét, valamint az idős ember megfélemlítésével elérik, hogy lakásából végleg idősek otthonába költözzön. 

Mindezek érdekében 2019. áprilisában, éjjel megrongálták a sértett ingatlanát, de az idős férfi az ijedtség ellenére sem akart otthonba költözni.  

A vádlottak azonban nem tettek le pénzszerzési szándékukról, ezért néhány nappal később éjjel visszamentek a nagyapa lakásához, ahol értékek után kutattak, miközben az idős ember az egyik szobában aludt. Attól félve, hogy az idős férfi felébred és felismeri őket, egyikük egy nagy súlyú követ dobott a férfi fejére, majd egy késsel mindketten többször megszúrták, megvágták a sértett arcát, nyakát és mellkasát.  

A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A vádlottak átkutatták a lakást, azonban a sértett megtakarított pénzét nem találták meg, ezért távoztak. Az unoka azonban nem nyugodott bele a történtekbe, ezért újra visszament a házhoz, ahonnan készpénzt, karórát és egy gyűrűt vitt magával, összesen néhány tízezer forint értékben.  

A Miskolci Törvényszék idén májusban D. I. K. első rendű  és M. V. másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére társtettesként elkövetett emberölés bűntette, éjjel, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére társtettesként elkövetett rablás bűntette és társtettesként elkövetett rongálás vétsége miatt. Mindezek alapján mindkét vádlottat életfogytiglani fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az első rendű vádlott legkorábban 40 év, a másodrendű legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Jogerős az ítélet 

A Debreceni Ítélőtábla szerdai ítéletében megváltoztatta a Miskolci Törvényszék döntését: az emberölés bűncselekményének minősítését nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen, a cselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozott személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette, ezért a nyereségvágyból minősítés miatt mellőzte a rablás bűntettét a cselekmények sorából. A vádlottak az életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 25 év múlva bocsáthatók feltételes szabadságra.  

Ugyanakkor az ítélőtábla hangsúlyozta, hogy bár többszörösen minősülő, hozzátartozó sérelmére rendkívül brutális módon elkövetett cselekményről van szó, az elsőfokú bíróság indokolatlanul hosszú időtartamban állapította meg a feltételes szabadságra bocsátás idejét. A rablás bűntettének ilyen módon való mellőzése és a bírói gyakorlat alapján az ítélőtábla szerint legkorábban 25 év után vizsgálható az meg, hogy a vádlottak feltételes szabadságra bocsáthatók-e. Az ítélet jogerős. 

Kapcsolódó cikk:

Halálra gázolt egy gyalogost Miskolcon - beismerte bűnösségét

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában