Embertelen

2022.10.02. 13:03

Azt mondta a családjának üzleti útra megy, helyette agyonvert egy idős házaspárt

A Debreceni Ítélőtábla kedden hozhat jogerős ítéletet a brutális emberölési ügyben.

ÉM

illusztráció / Shutterstock

Kedden tárgyalja a Debreceni Ítélőtábla a szikszói kettős emberölésként elhíresült ügyet, amelyben a vádlott egy idős házaspárt vert agyon brutálisan még 2011-ben. Várhatóan jogerős ítélet is születik az ügyben.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2021 októberében Sz. S. vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottnak a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárása érdekében fellebbezett. A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Téglával, majd puszta kézzel

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2011 áprilisában, kora este az általa korábbról ismert sértettek házához indult, miközben családjának azt mondta, üzleti tárgyalásra kell mennie Miskolcra. Az ingatlanhoz érve becsengetett, a sértettek pedig beengedték az ismerős férfit az udvarra. Ekkor a vádlott vélhetően egy téglával, majd puszta kézzel mindkét idős sértettet a fején többször, nagy erővel megütötte, majd a földre eső sértetteket testszerte kézzel ütlegelte, illetve megrugdosta. Ezután a magatehetetlen férfit a fáskamrába, míg feleségét a szemközti fészerbe húzta és végtagjaikat műanyag madzaggal összekötötte.

Ezt követően a vádlott a ház szobáit feltúrta, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy eltulajdonított-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott sértettek a bántalmazás következtében, nem sokkal annak megtörténte után életüket vesztették. Holttestüket 2 nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. A vádlott a cselekmény másnapján külföldre utazott és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.

2016-ben nyitották újra a nyomozást

A kettős gyilkosság nyomozása elhúzódott, sőt az eredménytelenség miatt öt év elteltével le is zárták a vizsgálatot.

Az ügyet 2016-ban nyitották meg újra, a készenléti rendőrség kiemelt ügyek osztálya új szempontok alapján újrakezdte a nyomozást. Ekkor került képbe Sz. Sándor,  aki polgárőrként is tevékenykedett Szikszón. Kiderült, hogy a gyilkosság idején anyagi gondokkal küzdött, az alibije pedig nem volt stabil. Végül genetikai szakvélemény igazolta, hogy a DNS-e megegyezik azzal, amit a házaspár megkötözésére használt köteleken rögzítettek a nyomozók. Sz. Sándor ellen így 2018-ban emeltek vádat és a büntetőügyet tárgyaló Miskolci Törvényszék első fokon  2021. októberében hozott első fokú ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában