Tárgyalás

2022.09.22. 13:32

Változott a barcikai rabló büntetése. Mutatjuk, miért

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa jogerős ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki társával együtt késsel követelte a sértett mobiltelefonját Kazincbarcikán.

ÉM

Az elsőfokon eljáró Kazincbarcikai Járásbíróság által megállapított tényállás szerint az első rendű fiatalkorú vádlott és máasodrendű vádlott-társa 2020. július 6-án az esti órákban az egyik kazincbarcikai középiskola előtti téren észrevették egy fiatal férfit. Megszólították, kérték, hogy a nála lévő mobiltelefont mutassa meg. 
A fiatal férfi a vádlottak kérését megtagadta, mire azzal fenyegették meg, hogy megverik, leszúrják. A másodrendű vádlott elővett a nadrágja zsebéből egy 6-7 centiméter hosszú kést, melyet a sértettnek megmutatott, miközben azt állította, hogy „ő 14 évet ült börtönben, bárkit leszúr”. 

Ezután a fiatalkorú vádlott tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki a történtek hatására átadta a mobiltelefonját és annak vezetékes fülhallgatóját is. Közben a megtámadott elhatározta, hogy édesapjától fog segítséget kérni a támadóival szemben: egy másik telefon átadásának ürügyén elhívta őket a házukhoz, majd az ingatlan előtt a fiatalkorú terhelt kezéből kicsavarta a korábban átadott telefont és beszaladt a házba, ahol édesapjának elmondta a történteket. A sértett édesapja a vádlottakat elzavarta, majd értesítette a rendőrséget.

Enyhítést kértek 

A járásbíróság a vádlottakat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek és első rendű fiatalkorú vádlottat 2 év 4 hónap javítóintézeti nevelésre, míg a másodrendű terheltet 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet az első rendű vádlott vonatkozásában elsőfokon jogerőre emelkedett.  

A másodrendű vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem megfelelően értékelte a bűncselekmény tárgyi súlyát, a büntetlen előéletű terhelt fiatal felnőtt voltát és az időmúlást. E terhelt vonatkozásában az ítéletet megváltoztatta és – szem előtt tartva a belső arányosságot – szabadságvesztés-büntetésének tartamát 3 év 6 hónapra, közügyektől eltiltás mellékbüntetését 4 évre enyhítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában