Közokirat-hamisítás

2022.07.11. 09:00

Csalással jutott magyar üzemanyaghoz a román kamionos

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség bíróság elé állította a román-magyar-amerikai állampolgár kamionost, aki a Magyarországon vásárolt és magyar hatósági jelzésekkel és rendszámtáblákkal ellátott teherautóról a rendszámtáblákat és a hatósági jelzéseket eltávolította, és azokat a román hatósági jelzéssel ellátott, általa fuvarozásra használt tehergépkocsira Magyarország területén felszerelte azért, hogy ily módon üzemanyagtöltő állomásokon hatósági áras gázolajat tankolhasson.

A román-magyar-amerikai állampolgár vádlott életvitel szerűen Romániában lakik, és munkaadója megbízásából, Romániából Magyarországra történő áruszállítással foglalkozik, amelyet román hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsival és hozzákapcsolt trélerrel végez.

Az általa Magyarországon vásárolt, de romániai telephelyen tárolt tehergépjárműről eltávolította a hatósági jelzéseket és a rendszámtáblákat. 2022. május hónap elejétől június hónap végéig, összesen hat alkalommal román hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsiról – miután megérkezett Magyarország területére – leszerelte a román hatósági jelzést és felrakta a magyar rendszámtáblákat, majd öt esetben különböző üzemanyagtöltő állomásokon, alkalmanként 49 liter 41 253 Ft értékű gázolajat tankolt, azonban a hatósági ár és a kiskereskedelmi ár közötti különbözetet, amely tankolásonként 17 738 Ft volt, nem fizette meg.

Cselekményével az üzemanyag értékesítőjének összesen 106 428 Ft kárt okozott.

Az ügyészség a vádlottat bíróság elé állította, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, csalás vétségében és közokirat-hamisítás bűntettében bűnösnek mondta ki, vele szemben 8 hónap, 1 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést és 100 000 Ft végösszegű pénzbüntetést szabott ki, továbbá 106.428 Ft pénzösszegben kifejezett vagyonelkobzást rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában