Vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetése

2022.06.29. 09:36

Vízbe fulladt az egyik utas a tiszai hajós balesetben – vádat emelt az ügyészség

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 72 éves férfi ellen a vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt, aki 2021. szeptember hónap elején egy kisgéphajóval közlekedett a Tiszán. A hajóútról kihaladva, későn észlelte az előtte keresztbe fordult ladikot, azzal összeütközött, melynek következtében az utasok a vízbe estek, és a ladik egyik utasa a part felé kezdett úszni, azonban a vízből nem tudta kimenteni magát, vízbe fulladt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A vádirat szerint a vádlott 2021. szeptember hónap elején, a délutáni órákban a Tisza folyón közlekedett egy kisgéphajóval Tiszalök környékén úgy, hogy egy ismerőse által vezetett másik kisgéphajót követett és közöttük több mint 100 méter távolság volt. 

A vádlott által vezetett kisgéphajón még egy nő utazott. Ugyanebben az időben a sértett férfi és barátja, egy motorral ellátott fából készült ladikkal horgászathoz készülődtek a folyó partjától mintegy 20 méterre távolodva, amikor a vádlott által követett másik kisgéphajó elhaladt a közelükben, és az okozott hullámzás ellensúlyozása érdekében a sértett evezővel a ladikot a folyón keresztbe fordította. 

A vádlott a kisgéphajójával ekkor érkezett meg, és a fák árnyékából kikerülve a nap a szemébe sütött, így későn észlelte az előtte keresztbe fordult ladikot, amellyel összeütközött.

Az ütközés következtében mindenki a vízbe esett, azonban bele tudtak kapaszkodni az előzőleg elsüllyedt, de felúszóképes maradt ladikba, a sértett viszont a part felé kezdett el úszni, a vízből nem tudta kimenteni magát, halálát vízbe fúlás okozta.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – büntetővégzésben – felfüggesztett fogházbüntetést és vízi járművek vezetésétől eltiltást indítványozott – áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában