Lopott bankkártyával vásárolt

2022.06.02. 16:02

Hatszáz forintot zsákmányolt az idős kerekesszékes nénitől a sajószentpéteri tolvaj

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság annak a nőnek az ügyében, aki ellen kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vádlott 2021 januárjában Sajószentpéteren közlekedve észlelte, hogy egy 75 éves mozgássérült nő elektromos kocsijával elakadt. Több járókelővel együtt a sértett segítségére sietett, majd az asszony figyelmetlenségét kihasználva elvette pénztárcáját a benne lévő 600 Ft készpénzzel, valamint irataival, köztük bankkártyájával együtt. A bankkártyával később egy dohányboltban cigarettát és alkoholt vásárolt. Ezután lánya élettársának adta a tárcát, mondván, hogy azt az utcán találta. A férfinek nem volt tudomása az előzményekről, a talált tárgyat leadta a boltban.

Egy másik alkalommal a vádlott az előtte vásárló férfinak a bolt pultján hagyott pénztárcáját vette el a benne lévő 350.000 Ft készpénzzel és iratokkal együtt. A tárcát az üzlet előtt várakozó kiskorú lányának adta, hogy vigye haza. A leány a készpénzt kivette, a tárcát pedig a közeli vasúti sínek közé dobta, majd a vádlott felszólítására összeszedte azokat és a sértett házának udvarára dobta. A terhelt a pénz egy részét a lányával együtt elköltötte, a kár másik része a lefoglalás útján megtérült.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, közokirattal visszaélés, lopás és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 4 év szabadságvesztésre ítélte és 4 évre eltiltotta minden olyan foglalkozástól, amely során tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna. A bíróság egyúttal kötelezte a vádlottat a sértettek kárának megtérítésére is.

Az ítélet nem jogerős - olvasható a Miskolci Törvényszék honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában