Kinevezés

2022.06.28. 18:51

Fél lábbal már itt van az új megyei főkapitány

Lényegében „közfelkiáltással” támogatta a megyei közgyűlés Czinege László dandártábornok megyei rendőr-főkapitánnyá való kinevezését.

SZB

Dr. Kiss Attila vezérőrnagy, jelenlegi megyei rendőr-főkapitány a jövőben a Belügyminisztériumban lát el szolgálati feladatokat, így – hét hónap után – újra megüresedett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői posztja. Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány július 1-jei hatállyal  Czinege László dandártábornokot, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét tervezi kinevezni megyénk rendőr-főkapitányává.

Jogszabály írja elő

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény szerint egy rendőr-főkapitányság vezetőjének kinevezését megelőzően a kinevezési jogkör gyakorlójának ki kell kérni az illetékességi területen működő megyei önkormányzat közgyűlésének véleményét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés keddi ülésének egyik fontos döntése ennek az állásfoglalásnak a megalkotása volt.

„Nem azt terveztük, hogy Kiss Attila vezérőrnagy úr ilyen rövid ideig áll majd a megyei rendőr-főkapitányság élén. Azonban az új kormány megalakulásával olyan feladatok adódtak számára a Belügyminisztériumban, amellyel lényegében a rendőrséget szolgálja majd új pozíciójában is” – fogalmazott a megyei közgyűlésen felszólaló dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány.

Így folytatta: „Ez a helyzet azt kívánta, hogy olyan jelöltet javasoljak a pótlására, aki kipróbált, megbízható és eddigi munkájával is bizonyította, hogy nehéz helyzetekben is kimagaslóan tud teljesíteni. Ezért esett a választás Czinege Lászlóra, aki a szomszédos Heves megyében csaknem egy évtizede kifogástalanul végezte munkáját.”

Az országos főkapitány elmondta még, hogy nagyívűnek tartja azt a fejlődést, amit Borsod-Abaúj-Zemplén közbiztonságában tapasztal.

Fontos megbízást kapott

Dr. Kiss Attila búcsúzó megyei rendőrfőkapitány is kitért arra, hogy nem azzal a szándékkal tért hazai tavaly szeptember 1-jén, hogy ilyen rövid idő után félbeszakítsa a megyében végzett munkáját. A megbízás, amit a fővárosban most kapott, olyan munka, amit nem lehet visszautasítani.

„Úgy vélem, hogy a megye lakossága távozásom után is legalább ugyanolyan biztonságban lesz, mint előtte. Köszönöm a megyei közgyűlésnek azt a sok segítséget, amit  tevékenységemhez adott az elmúlt hét hónapban” – tette hozzá.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a testület nevében is megköszönte a távozó főkapitány munkáját és sok sikert kívánt jövőbeni munkájához.

Folytatni akarja a munkát

„Elődeim, Vereckei Csaba és Kiss Attila is olyan utat jelöltek ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelyet nem lesz könnyű folytatni, mert mindkét megyei főkapitány olyan szintre emelte a rendőri munkát, amely eleve példa értékű bármely más megye számára is” – fogalmazott Czinge László dandártábornok.

Hozzátette: „Nekem nem is lehet más tisztem, mint ezt a munkát tisztességgel és becsülettel folytatni. Én mindig is egyenes és őszinte embernek vallottam magam és úgy is éltem. Ehhez a munkámhoz kérem a megye minden tettre kész emberének segítségét.”

Mint mondta, azokat az irányokat kell közösen megtalálni a megyei közgyűléssel, amelyek a megye lakosságának is megfelelnek és a lakosság szubjektív biztonságérzetét tovább erősítik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés lényegében „közfelkiáltással”, 22 igen szavazattal fogadta el a Czinege László megyei rendőrfőkapitánnyá való kinevezéséről szóló javaslatot.

Az új Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitányt június 30-án délelőtt iktatják be új hivatalába. Munkáját hivatalosan július 1-jével kezdi meg.

A közgyűlésen átadták a megyei önkormányzat idei Szent Erzsébet- és Kossuth Zsuzsanna-díjait. A névsor alább olvasható.

Megyei díjazottak

Szent Erzsébet-Díj 

Dr. Horváthné dr. Antal Magdolna gyermekorvos és dr. Horváth Dezső János belgyógyász, háziorvos házaspár, Encs 
Bársony Istvánné, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Miskolc, szülészeti-nőgyógyászati osztály, osztályvezető főnővér 

Kossuth Zsuzsanna-Díj 

Czövekné Kerékgyártó Veronika, Kazincbarcikai Kórház, gazdasági vezető 
Hevérné Holló Veronika, Almási Balogh Pál Kórház (Ózd), szülészeti-nőgyógyászati osztály, neonatológiai szakasszisztens, csecsemő- és gyermek­ápoló 
Hojdák Tibor, Országos Mentőszolgálat, a tiszalúci esetkocsi csapatának korelnöke, kivonuló mentőtisztként szolgált Miskolcon, Tiszaújvárosban, Szerencsen, Encsen, Mezőkövesden, légimentésben HEMS-paramedikusként 2000–2019 között 
Jászberényi Judit, Almási Balogh Pál Kórház (Ózd), ápolási igazgató 
Kallóné Szilvási Zita, a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ intézményvezetője, a Mezőcsáti Boldog Gizella Karitász Csoport vezetője 
Kovács Zsuzsanna általános ápoló, felnőttszakápoló, háziorvosi körzet, Ózd 
Szabó Márta Erzsébet, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Miskolc, Traumatológiai Osztály, osztályvezető főnővér 
 

(Fotók: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában