Magyar Falu 100

2022.06.14. 18:00

A közbiztonság védelmére vállalkoznak a polgárőrök

A polgárőröknek is köszönhető, hogy csökkent a bűncselekmények száma a megyében – hangzott el a szerencsi rendezvényen.

SFL

Dr. Bobkó Géza szerencsi alpolgármester köszöntötte azon polgárőröket, akik egy új kezdeményezés kapcsán érkeztek a városba. 

Az Országos Polgárőr Szövetség fő célkitűzései közé emelte a magyar falvak biztonságát, és meghirdette a „Magyar Falu 100” elnevezésű programját. Az OPSZ nem titkolt célja, hogy gyarapítsa a polgárőr-egyesületek számát az országban. 

A Szerencsen megtartott biztonsági program kelet-magyarországi megnyitóján elhangzott, hogy a polgárőr-egyesületeknek egyfajta esélyt teremtenek működésük fellendítésére és új csoportok megalakítására. Dr. Bobkó Géza örömének adott hangot azért, hogy a városban rendezték a programot. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi polgárőrségnek Szerencs és térsége a bölcsője, maga a helyi polgárőrség évtizedes múltra tekint vissza. 

A védelem sokszereplős 

– Ha az ország térképét nézzük, ezernél több településen nincs polgárőrség, és le kell szögezni, hogy aligha lehet beszélni közbiztonságról és bűnmegelőzésről társadalmi összefogás nélkül – ezt már Túrós András, az OPSZ elnöke jegyezte meg előadásában. – A közbiztonság védelme sokszereplős, és itt a lakosság a legfontosabb, velük kell összefogni. Úgy vélem, az ország közbiztonságát számos, újnak számító dolog nehezíti, gondolok itt elsősorban az illegális migrációra, a migránsok agresszív viselkedésére. Ugyanekkor az orosz–ukrán háborúnak is lehetnek biztonsági kockázatai, és minden embert érinthet majd bizonyos területeken az energiaválság, az infláció, az élelmiszer- és üzemanyaghiány. Számottevően növekedhet a külterületi, így a szántóföldi, kerti, erdei lopások száma, ezekből fakadóan negatív irányba terelődhet a közbiztonság. Nem véletlen, hogy az OPSZ szeretné megerősíteni az egyesületeit, illetve újakat alakítani. Az OPSZ tárgyalásokat folytat az agrárkamarával, miként tudnának együttműködni ez ügyben – mondta egyebek mellett az OPSZ elnöke. 

Nem árt tudni, hogy az OPSZ húszmilliós állami támogatást kapott az idei esztendőre, amihez a szövetség tízmilliót adott azért, hogy új csoportok alakuljanak. 

Az újonnan alakult polgárőr-egyesületek 300 ezer forintot tudhatnak majd magukénak, munkájukat segítik a társszervek, a rendőrség és a Települési Önkormányzati Szövetség. 

Megyénk közbiztonságát illetően dr. Kiss Attila vezér­őrnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondta el, hogy bő hatvan százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a megyében, ami köszönhető részben a polgárőröknek, és mindenkinek, aki tenni akart a közbiztonság érdekében.

(A borítóképen: A Rákóczi-várban találkoztak a polgárőrrendezvény résztvevői | Fotó: SFL)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában