Vesztegetés

2022.05.03. 10:37

Pénzt kértek a vállalkozótól, hogy elsimítsák a nem létező adóhatósági eljárást

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást három személy ellen. A nyomozó ügyészség az elkövetők elfogása érdekében több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre a Terrorelhárítási Központ, a Budapesti és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2021 októberében egy férfi azzal kereste meg vállalkozó ismerősét, hogy tudomása van arról, miszerint a hatóságok megfigyelik, lehallgatják, és kapcsolatba akarják hozni egy adóhatósági eljárással.

A férfi felajánlotta segítségét abban, hogy bemutatja valakinek, aki 4 millió forintért elintézi, hogy ne kerüljön börtönbe, és az eljárást is megszüntessék vele szemben. A férfi összehozta a vállalkozót egy közvetítővel, aki megtévesztő módon egy jelenleg ügyvédként dolgozó volt rendőrre hivatkozott, mint aki az ügyet „elintézi” az adóhatóságnál. A vállalkozó ezért a közvetítőnek 2 millió forintot fizetett. A közvetítőként azonosítható személy ezt követően a vállalkozótól további 3 millió forint megfizetését kérte már arra történő hivatkozással, hogy azt a NAV bevetési egységének, és a felettük diszponáló hivatalos személynek kell odaadnia. A vállalkozó ígéretet tett az összeg megfizetésére, amelynek átadására azonban nem került sor.

Később a közvetítő közölte a vállalkozóval, hogy bizalmuk megrendült, ügyével nem tudnak tovább foglalkozni, és ígéretet tett a korábban átadott 2 millió forint visszaadására is, ez azonban nem történt meg. A két férfinak nem volt lehetősége az adóhatósági eljárás befolyásolására, hivatalos személyt nem ismertek.

A közvetítő vonatkozásában adatok merültek fel további korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények elkövetésére is, ezért – miután a két férfit és a vállalkozót gyanúsítottként hallgatta ki – az ügyészség indítványozta ezen elkövetésben is főszerepet vállaló gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

Az ügyészség indítványa ellenére a bíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte a gyanúsítottat azzal, hogy a lakóhelye szerinti megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el. A végzés ellen az ülésen jelenlévő ügyész fellebbezést jelentett be.

Videó az elfogásról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában