Bíróság

2022.05.23. 16:02

12 év fegyház a saját nagyanyját kirabolni akaró férfinak

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete, lopás vétségének kísérlete, valamint rongálás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2020. októberében lopási szándékkal ment be nagyanyja hernádnémeti házába, ahol a tűzifát akarta egy zsákba bepakolni. Amikor a sértett hazaérkezett, kérlelni kezdte unokáját, hogy ne lopja meg őt. A vádlott ekkor készpénzt kezdett tőle követelni és azzal fenyegette, hogy megöli. Az idős nő állította, nincs pénze, azonban a vádlott közölte, tudja, hogy ma kapott nyugdíjat. A férfi ököllel arcon ütötte a nagyanyját, majd ruházatát próbálta átkutatni, amikor a szomszéd – felfigyelve a sértett kiabálására – sietett a segítségére és kikísérte a vádlottat az ingatlanból. Ő azonban később őrjöngve tért vissza és dühében értékes műszaki cikkeket tört össze és ismét életveszélyesen megfenyegette a sértettet. Az idős nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, koránál és egészségi állapotánál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személynek tekinthető.

A bíróság a vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete, lopás vétségének kísérlete és rongálás vétsége miatt 12 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A járásbíróság súlyosító körülményként értékelte a terhelt büntetett előéletét, valamint, hogy a bűncselekményeket hozzátartozója sérelmére követte el, míg enyhítő körülményként esett latba, hogy a férfi beismerte tettét, valamint az a körülmény, hogy a bűncselekmények részben kísérleti szakban maradtak.

Az ítélettel szembeni jogorvoslat előterjesztésére az ügyész három munkanapot fenntartott. A vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett – közölte a Miskolci Törvényszék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában