Frissítve!

2022.04.05. 14:43

Még mindig van remény

Továbbra is nagy erőkkel keresik a Jósvafő határában lévő barlangban eltűnt búvárt.

Fotó: Rózsa Sándor / ANPI

16:33 - Egy tűzoltót keresnek a Kossuth-barlangban

 

Egy fővárosi tűzoltó az a barlangi búvár, aki eltűnt a Jósvafő határában lévő Kossuth-barlangban.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nemrég tette közzé honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.
Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset.

Korábbi információnkat megerősítve ezt írták: a tűzoltó mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is.

Hozzátették: Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt.     Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Kiemelték: Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

A közleményben arról is lehet olvasni, hogy a fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Mint azt megírtuk: a Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert. Vasárnap a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.
A mentést továbbra is nehezíti az a körülmény, hogy ezen a részen nagyon szűk, és a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehet látni.

 

Golej Szabolcs, a miskolci Neptun Búvárklub és Mentőcsapat elnöke korábban azt közölte lapunkkal, hogy 20 évvel ezelőtt Bódvarákón a Rákóczi-barlangból 5 nap után hoztak ki egy, a barlangban bennrekedt búvárt. Most nagyon sok jó szakember vesz részt a mentőakcióban, akik teljes erőbedobással azon dolgoznak, hogy kihozzák a vasárnap eltűnt búvárt.

 

– A Kossuth-barlang rendkívül zárt tér, szűk járatokkal, sok feltáratlan területtel. Nagyon nehéz terep. A barlang mély, ezért sok a percenkénti levegőfogyasztás, így a búvárok csak kevés időt tartózkodhatnak a mélyben. Nehezíti a mentést az is, hogy a víz rendkívül üledékes, ami miatt a látótávolság egyenlő a nullával, de reménykedünk abban, hogy a barlangban vasárnap eltűnt búvár talált egy levegővel teli üreget, ahol meg tudta magát húzni, és ahol jelenleg is tartózkodik – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Golej Szabolcs, a miskolci Neptun Búvárklub és Mentőcsapat elnöke. Hozzátette: az eltűnt búvár rendkívül tapasztalt, sokszor merült már le ebben a barlangban is, s ha talált egy olyan helyet, ahol levegő van, akkor ott nyugodtan kivárja az őket mentőket. – 20 évvel ezelőtt Bódvarákón a Rákóczi-barlangból 5 nap után hoztak ki egy, a barlangban bennrekedt búvárt – emlékeztetett Golej Szabolcs, aki a mentésről szólva elmondta, hogy az rendkívül összetett és speciális feladat. Most nagyon sok jó szakember vesz részt a mentőakcióban, akik teljes erőbedobással azon dolgoznak, hogy kihozzák a vasárnap eltűnt búvárt. „Mindenképpen ki kell őt onnan hozni”- hangsúlyozta Golej Szabolcs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában