Eltűnt búvár

2022.04.06. 07:17

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmesterre emlékeznek

Szabadidejében, kutatómunka során végzett merülés közben a jósvafői Kossuth-barlangban, baleset következtében életét vesztette a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtőrzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvára.

14:02- Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmesterre emlékeznek a tűzoltók

 

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester 2008. május 16-án került a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság állományába búvárként, de beosztott tűzoltói feladatokat is ellátott. Számos nagy tűz-, illetve káreset felszámolásában bizonyította bátorságát, rátermettségét. Szakmáját kiválóan ismerte, az egyik legtapasztaltabb búvár volt az állományban.

Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

Képzett, magabiztos, aktív közösségi életet élő, jó kedélyű, igazi kolléga volt. Munkáját mindenkor nagy hivatástudattal és szorgalommal, a tűzoltóság iránti lojalitással végezte. Szolgálati évei alatt megszerzett tapasztalatával segítette az újonnan felszerelő búvárok beilleszkedését, nagyban hozzájárulva szakmai fejlődésükhöz. Szolgálaton kívül is lehetett rá számítani. Példamutató munkájával, segítőkészségével sokak tiszteletét, barátságát vívta ki.

Kiemelkedő munkája elismeréseként több alkalommal részesült elismerésben. A Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert az FKI igazgatója a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság saját halottjának nyilvánította.

Emlékét kegyelettel őrzi a katasztrófavédelem teljes személyi állománya.

 

07:00 - Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár

 

Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden este az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

 

A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről – tették hozzá.A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában