Ügyészség

2022.04.19. 10:10

Gyújtogató unoka – vádat emeltek az ügyben

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy 23 éves férfi ellen önbíráskodás bűntettének kísérlete és rongálás bűntette miatt. Az elkövetőnek a nagyszülei családi házat ígértek, de életvitele miatt meggondolták magukat és eladását tervezték, amin az unoka annyira felháborodott, hogy a házban benzint locsolt szét és meggyújtotta.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlottat kiskorától nagyszülei nevelték, és megígérték neki, hogy a borsodi kistelepülésen lévő egyik családi házukat megkapja abban az esetben, ha egy másik ingatlan tulajdonjogáról a lánytestvére javára lemond, valamint 2.500.000 forintot fizet másik férfi testvérének.

A vádlott több évig külföldön dolgozott és hazaköltözve viszont olyan életvitelbe kezdett, hogy nem állt munkába, teljes megélhetését és szórakozásait is huzamos időn keresztül a nagyszülei finanszírozták, akik ezt megelégelték és méltatlannak találták arra, hogy az ígért családi házat neki adják, így azt eladásra meghirdették és előszerződést kötöttek.

A férfi ezen felháborodott, és 2021. október elején SMS üzenetben megfenyegette a nagyapját, hogy a házat rommá veri és felgyújtja, ha nem lehet az övé. Fenyegetőzését be is váltotta akként, hogy mintegy két hét múlva az éjszakai órákban elment az ingatlanhoz, ablakbetöréssel bement, és a magával vitt másfél liter benzint szétlocsolta, majd begyújtotta, a berendezési tárgyak is lángra kaptak. A nagyszülők a szomszédos házból észlelték a tüzet és kihívták a tűzoltóságot.

A házban több mint 700.000 forint kár keletkezett.

Az unoka a következő napon telefonon hívta a nagyapját, és ismét fenyegetőzött, hogy ha nem állnak el a szerződéstől, porig égeti a házat. Újabb telefonhívás során azt közölte, hogy magával is végezni fog, de előtte még elintézi, hogy senki ne élvezhesse a vagyont.

Az ügyészség a büntetett előéletű letartóztatásban lévő vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott – áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában