Változások

2022.03.01. 13:13

Változás a közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslati fórumrendszerben

2022. március 1. napjától a közigazgatási perekhez és egyéb közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó fellebbezések elbírálása nem a Kúria, hanem a Fővárosi Ítélőtábla hatáskörébe tartozik - tájékoztatott honlapján a Miskolci Törvényszék.

A közigazgatási perekben elsőfokon változatlanul továbbra is nyolc törvényszék (Fővárosi Törvényszék, Budapest Környéki Törvényszék, Debreceni Törvényszék, Győri Törvényszék, Miskolci Törvényszék, Pécsi Törvényszék, Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék) jár el. A közigazgatási perekben a törvényszék által hozott fellebbezhető végzések és az ítéletek tekintetében 2022. március 1-jétől a fellebbviteli bíróság a Fővárosi Ítélőtábla.

 

Amennyiben a jogorvoslati kérelem 2022. február 28. napjáig benyújtásra került az elsőfokon eljáró törvényszékre, akkor azt még a Kúria bírálja el, ha azonban erre 2022. március 1. napján vagy azt követően került sor, akkor a másodfokú eljárás a Fővárosi Ítélőtábla hatáskörébe tartozik.

 

A törvényszékek a hatásköri változással érintett ügyekben a fellebbezéssel támadható határozatok jogorvoslati kioktatásában külön tájékoztatást adnak a felek részére és a fellebbezést a megfelelő fellebbviteli bírósághoz terjesztik fel. A fórumrendszer változása a folyamatos ügyvitelben szünetelést nem eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában