Bíróság

2022.03.08. 14:38

Sérelemdíjat kell fizetnie a tiszaújvárosi tésztaüzemnek az ott megsérült dolgozó részére

Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék a tiszaújvárosi tésztaüzemben történt baleset folytán indult munkaügyi perben.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A felperes több éve az alperesi gazdasági társaság által üzemeltetett tésztaüzemben dolgozott. Az egyik tésztagyártógép ugyan működőképes volt, de tartálya fedelének felnyitásakor az ún. biztonsági kapcsolók nem léptek működésbe. Ez azt jelentette, hogy a felnyitást követően a gép nem állt le, hanem tovább működött. A felperes 2015. augusztus 3-án reggel azt az utasítást kapta a főnökétől, hogy ezzel a meghibásodott géppel dolgozzon, majd amikor felnyitotta a gép tartályát és belenyúlt, az nem állt le, hanem a forgásban lévő tengelyek leszakították a bal alkarját.

 

A baleset kapcsán indult büntetőeljárásban a bíróság maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt két cégvezető vádlottat egyenként 540.000,- forint pénzbüntetésre ítélte még 2020-ban. A jogerős ítéletet a Kúria hatályában fenntartotta.

 

A bűncselekmény sértettje testi épséghez való személyiségi jogának megsértése miatt sérelemdíj és kamatainak megfizetése iránt keresetet nyújtott be az alperesi gazdasági társasággal szemben, amelynek részben helyt adva a Miskolci Törvényszék 10 millió forint és kamatának megfizetésére kötelezte az alperest – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában