Tűz

2022.03.25. 10:14

Hétfő óta küzdenek a lángokkal a Bükki Nemzeti Park területén - videóval!

A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és a Bükki Nemzeti Park kollégái Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén. Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére naponta keletkeznek avar- és erdőtüzek a nemzeti park működési területén.

Forrás: BNPI/Bartha Csaba

Talán még egyetlen évben sem kellett annyit küzdeniük a tűzoltóknak a szabadtéri tüzekkel, mint idén. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megyében a szabadtéri tüzek oltása teszi ki a tűzoltói beavatkozások jelentős részét. Márciusban, naponta átlagosan negyvennégyszer kellett beavatkozni a hivatásos egységeknek ilyen tűzeset miatt.

Forrás: BNPI/Bartha Csaba

A lángoló száraz növényzet sérülést még nem okozott, azonban már többször előfordult, hogy csemetések, gyümölcsösök, vagy erdőrészek váltak a tűz áldozatává. A lángok időnként a lakókörnyezetre és a külterületen lévő ingatlanokra is veszélyt jelentenek, csütörtökön például Forrón egy családi házhoz épített melléképület vált a lángok martalékává, amely a közelében lángoló száraz növényzet miatt gyulladt ki. A felszabaduló füst pedig nagymértékben rontja a levegőminőséget is.

Forrás: BNPI/Bartha Csaba

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön arról számolt be, hogy természetvédelmi őrei naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában, ezért ismételten szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Forrás: BNPI/Bartha Csaba

Mint írják: „A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma. A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést”.

Forrás: BNPI/Bartha Csaba
Forrás: BNPI/Bartha Csaba

Videófelvételt tettek közzé a Sáta és Nekézseny közötti területen hétfőn keletkezett tűzről, illetve fotókat az elmúlt napok harcából a lángokkal.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken reggel arról tájékoztatta portálunkat, hogy a számtalan szabadtéri tűzhöz való vonulásuk mellett a Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzetben, Sáta környékén is kétszer kellett beavatkozniuk csütörtökön is. Az egyik helyen húsz hektáron szárazfű, a másikon öt hektáron fenyves aljnövényzet égett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában