Emberkereskedelem

2022.03.30. 08:26

Emberkereskedő áldozata lett a szerelmes kamaszlány

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés jelentős súlyosítását indítványozta annak a férfinak az ügyében, aki kiskorú barátnője kiszolgáltatott helyzetét kihasználva kényszerítette a lányt prostitúcióra.

Fotó: Shutterstock

Az elkövetőt a Miskolci Törvényszék többszörösen minősülő emberkereskedelem bűntette, valamint gyermekpornográfia bűntette miatt 7 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetéssel azonos tartamban eltiltotta a tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek nevelésével, felügyeletével, gondozásával járó foglalkozástól és a prostitúciós tevékenységből jogellenesen szerzett pénzre, több mint 8 millió forint erejéig vagyonelkobzást is alkalmazott.

 

A vádlott gyermekkorától ismerte a bűncselekmények elkövetésének első időszakában még csak 16 éves sértettet. A fiatalok között kialakult szerelmi viszonyt a kislány édesanyja nem nézte jó szemmel, megpróbálta gyermekét eltiltani barátjától. A tiltás miatt azonban a lány kezelhetetlenné vált, ezért édesanyja kezdeményezésére a Gyermekvédelmi Központ által fenntartott befogadó otthonban került elhelyezésre. Onnan is rendszeresen barátjához szökött, de a fiú szülei sem látták szívesen, így hosszabb ideig az utcán élt a még kiskorú lány. A vádlott a leányt - kiszolgáltatottságával visszaélve, kifejezetten kizsákmányolása céljából - prostitúcióra vette rá. A prostitúciós tevékenységgel kapcsolatban tanácsokat adott, majd – a nemiséget súlyosan szeméremsértő nyíltsággal ábrázoló – meztelen képeket készített a kiskorú sértettről, melyeket egy szexhirdetéssel kapcsolatos internetes oldalra feltöltött. A hirdetésekre jelentkező hívások a vádlott telefonjára érkeztek és ő döntötte el, hogy az adott kuncsafthoz mehet-e barátnője vagy sem. A lányt a prostitúciós tevékenység helyszínére rendszerint a vádlott szállította, illetve kísérte el, valamint felügyelte és védelmet biztosított számára. Mivel a vádlott a sértett teljes keresetét elvette, amelyből csak néha vásárolt cigarettát és energiaitalt a lánynak, így a sértett abba akarta hagyni a prostitúciós tevékenységet. A vádlott ezt nem hagyta, fenyegetni, majd bántalmazni kezdte  barátnőjét, aki végül – akarata ellenére – az erőszak hatására végezte tovább az üzletszerű kéjelgést, egészen teherbeeséséig. A szülést követően a sértett anyaotthonba került, ahonnan a vádlott pár hónap elteltével elvitte és ismét prostitúciós tevékenységet végeztetett vele. A vádlott később rábírta – az ekkor már felnőttkorú – sértettet arra, hogy a nagyobb pénzkereset reményében Svájcban végezze tovább „munkáját”. A sértett menekülésként tekintett a külföldi munkavégzésre, ahonnan bár háromnapi keresetét még átutalta a vádlottnak, azonban ezt követően minden kapcsolatot megszakított vele.

 

A vádlott a bizonyítási eljárás során tagadta, hogy barátnője az ő bűnös közreműködésével vált volna prostituálttá,  illetve hogy erőszakot és fenyegetést alkalmazott volna, ezért az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentésért, másodsorban téves minősítés miatt és a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbeztek. Az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot.

 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint a kiskorúak sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntettének jelentős elszaporodottságára is tekintettel a fegyházban letöltendő büntetés, valamint a mellékbüntetés súlyosítása nem mellőzhető.

 

Az ügyészségi és védelmi fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában