Katasztrófavédelem

2022.02.22. 07:30

Kigyulladt épületek, szabadtéri tüzek, balesetek - A 7. hét jelentősebb káresetei Borsodban

Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 253 alkalommal riasztották, amiből 137 tűzoltás volt.

Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Tűz keletkezett egy társasház pincéjében Kazincbarcikán, a Szabó Ervin utcában február 14-én. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók légzésvédelem mellet hatoltak be a füsttel telített helyiségbe, ahol háztartási hulladék égett. Az egységek egy gyorsbeavatkozó sugárral rövid időn belül elfojtották a tüzet és átszellőztették a lépcsőházat. A lángok nem terjedtek tovább a pincéből, a veszély megszüntetéséig senkinek sem kellett elhagyni az épületet. Az eset során nem történt sérülés.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében negyvenhárom alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat a lángoló növényzet miatt február 14-én. A tűzzel érintett területek nagysága húsz négyzetmétertől ötven hektárig terjedt. Zádorfalva határában az aggteleki katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói küzdöttek a lángokkal, amelyek körülbelül huszonöt hektáron pusztítottak. Szentistván külterületén, csaknem ötven hektárt érintett a tűz, ott a mezőkövesdi egységeknek kellett beavatkozni. Abaújkéren egy családi ház hátsó udvarán károkat is okoztak a lángok, amelyek tizenöt darab nagyméretű szénabálát érintettek.

 

Két személygépkocsi karambolozott Tiszaújváros külterületén, a 351-es út 7-es kilométerszelvényében február 16-án. Az ütközés következtében az egyik jármű az árokba sodródott és az oldalára borult. A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók feszítővágóval eltávolították a felborult autó tetejét, hogy kiemelhessék és átadhassák a bennrekedt sofőrt a mentőknek. Az egység áramtalanította a járműveket.

 

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban Sajópetriben, a Szabadság utcában február 16-án. A miskolci hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók elhagyták az épületet. Az egység rekonstruálta a körülményeket és gázkoncentráció mérést végzett, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet tapasztaltak a házban. Az ingatlant egy vegyes tüzelésű kazánnal fűtötték, melynek a használatát ideiglenesen szüneteltetniük kell a lakóknak. A tűzoltók átszellőztették az épületet, a szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

 

Garázstűz miatt riasztották a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltókat Polgárra, az Iskola utcába február 17-én. Az esethez egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel vonultak az egységek. A lángokat, amelyek a garázst és a benne tárolt gépkocsit, valamit egy közelben álló melléképület tetőszerkezetét érintették, gyorsbeavatkozó sugarakkal oltották el a tűzoltók. Az eset során senki sem sérült meg.

 

Egy családi házzal egybeépített melléképület gyulladt ki Miskolcon, a Nyár utcában február 17-én. A miskolci hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel érkeztek az érintett ingatlanhoz. Az egységek rövid időn belül megfékezték és eloltották a tüzet, így az nem terjedt ki az ötven négyzetméteres melléképület egészére és a családi házat sem veszélyeztette. A munkálatok során megrongálódott napelemeket is el kellett távolítani a tetőről. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, az eset során nem történt sérülés.

 

Az oldalára borult egy kamion a 26-os főút 12-es kilométerénél, Sajószentpéter határában február 18-án. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és kiszabadítottak belőle egy embert dugólétra segítségével, akit átadtak a mentőknek. Az egységek megszüntették az üzemanyagfolyást.

 

Hárman lettek rosszul egy családi házban Megyaszón, a Tanácsház téren február 19-én, mert szén-monoxid halmozódott fel az épületben. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a mentők kihozták az érintetteket a házból. A tűzoltók légzésvédelem mellett rekonstruálták a körülményeket és gázkoncentráció mérést végeztek az ingatlanban, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet tapasztaltak. A legmagasabb koncentrációt abban a helyiségben mérték, ahol egy nyílt égésterű, gázüzemű kazán működött.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében negyvenhét alkalommal avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a lángoló növényzet miatt február 19-én. A tűzzel érintett területek nagysága néhány négyzetmétertől körülbelül kilencven hektárig terjedt. Szerencs külterületén tizenöt, Szentistvánnál húsz, míg Királd határában mintegy kilencven hektáron égett le a száraz növényzet. A királdi esetnél az ózdi és a szendrői egységek a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett küzdöttek a lángokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában