Emberölés

2022.02.04. 14:41

Ítéletet hozott a törvényszék az Ózd mellett megölt pásztor ügyében

A Miskolci Törvényszék 2022. február 2-án ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket egy Ózd melletti lakókocsiban élő pásztor megölésével vádolt az ügyészség.

Fotó: Shutterstock

Az ítéleti tényállás szerint a három fiatalkorú vádlott egymással rokoni kapcsolatban áll, a bűncselekmény elkövetésekor az I. rendű vádlott már elmúlt 16 éves, míg a II. és III. rendű vádlottak 12. életévüket betöltötték, a 14. életévüket azonban nem, rendelkeztek viszont a tettük következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel - tájékoztatott honlapján a Miskolci Törvényszék

 

2018. augusztus 29-én délután a három fiatal elment a sértett által használt, Ózd-Susa településen lévő lakókocsihoz. Beszélgetni kezdtek, majd a férfi 1.000 forintot átadva borért küldte a vádlottakat, ezen kívül még 650 forintja volt a zsebében. Miután a fiatalkorúak visszatértek, a sértettel együtt szórakozni, italozni kezdtek, ennek folytán a férfi súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotba került. Később a sértett kihajtotta a szarvasmarhákat a lakókocsihoz közeli dombra, ahová a vádlottak is vele tartottak. Ekkor I. rendű vádlottnál volt a sértett kb. 1,5 méter hosszúságú, 5 cm átmérőjű pásztorbotja, illetve másik két társánál is volt egy-egy réten talált kisebb bot, amelyekkel az állatok terelésében segédkeztek.

 

Nem sokkal később a társaság tagjai között vita támadt. Ekkor az I. rendű vádlott előbb puszta kézzel, majd a pásztorbottal a sértettre támadt és többször fejbe vágta, illetve ököllel is több alkalommal megütötte, valamint a II. és III. rendű vádlottak a náluk lévő karóval többször megütötték a sértett felsőtestét. Amikor a férfi a földre esett, a III. rendű vádlott nagy erővel többször mellkason taposta. A bántalmazást követően a vádlottak magára hagyták a sértettet és elhagyták a helyszínt.

 

Másnap reggel egy szomszéd észlelte a domboldalon szanaszét lévő állatokat és amikor a sértettet nem találta a lakókocsiban, értesítette a munkaadóját, akinek a fia ment ki a helyszínre és talált rá az elhunytra.

 

A törvényszék a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében – az I. rendű vádlottat kifosztás bűntettében is – bűnösnek mondta ki és az I. rendű vádlottat 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg társait 4-4 év javítóintézeti nevelésre ítélte. A törvényszék a büntetés kiszabása során figyelemmel volt az élet elleni és vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságára.

 

Az ügyész 3 munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az I.r. vádlott enyhítés, a II.r. vádlott felmentés, míg a III.r. vádlott felmentés és enyhítés iránt is fellebbezett védőikkel egyetemben.

 

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában