Ítélet

2021.11.01. 14:30

Levágta az ujjait a gép – pont került a büntetőügy végére

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott annak a csomagolóanyag gyártásával foglalkozó cég vezető tisztségviselőjeként és a gépek karbantartásával, javításával kapcsolatos feladatokat ellátó személyként tevékenykedő vádlottnak az ügyében, aki több munkavédelmi előírás megszegésével a sértett testi épségét közvetlen veszélynek tette ki és amelynek következtében a sértettnél maradandó fogyatékosság állt be.

Horváth Imre

ítélet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A bíróság által megállapított tények szerint a sértett a cég miskolci telephelyén 2019 nyarán egy egyedi gyártású, házilagos kivitelezésben gyártott, mechanikusan állítható, elektromos meghajtású hengersáncoló géppel végzett munkát, melyen sem védőburkolat, sem optikai berendezés – amely a hengerek veszélyes terét lezárná – nem volt. Az eszköz használata közben a sértett bal kezének négy ujja a hengerek közé került, a működésben lévő, forgó kések azonnal amputálták az ujjak felső ízeit. A sértett segélykiáltására munkatársa figyelt fel, aki vészleállító kapcsoló hiányában a munkagép asztal lapja alatt elhelyezett kapcsolóval állította le a gépet, majd a sértett karját a hengerek ellentétes irányú mozgásba hozásával sikerült kihúzni.

A járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés vétségében, akit ezért 600.000 forint pénzbüntetésre ítélt. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, megbánó magatartását, azt, hogy a sértettnek jelentős pénzbeli kártérítést fizetett, valamint a sértett általi megbocsátást. Enyhítő körülményként esett latba továbbá az is, hogy a sértett továbbra is a vádlott által vezetett cégnél dolgozik, ahol a munkakörülmények biztonságosabbá váltak. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában