Tárgyalás

2021.11.24. 17:52

Ítéletet hozott a bíróság a közlekedési szabályokat megszegő férfival szemben

A Miskolci Járásbíróság 2021. november 23. napján megtartott előkészítő ülésen ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2019 júliusában az esti órákban Miskolc belvárosának egyik utcáján gépjárművében ülve, járó motor mellett várakozott, miközben egy másik személyautó – melynek jobb első ülésén a sértett foglalt helyet – kanyarodási szándékát jelezte a vádlottnak, tekintettel arra, hogy őt ebben a manőverben a férfi autójának elhelyezkedése akadályozta – tájékoztatott honlapján a Miskolci Törvényszék.

A kanyarodni kívánó autó hangjelzésére, illetve a fényszóró felvillantására a vádlott nem reagált, így a sértett kiszállt az autóból, majd a vádlotti jármű bal első, vezető oldali ajtajához lépett, a lehúzott ablakon keresztül megszólította a terheltet és kérte, hogy álljon arrébb, mert akadályozza a parkolóba történő beállásukat. A vádlott nem reagált a sértett felszólítására, így az az ablakon keresztül megrázta a férfit, aki ekkor magához térve kiabálni kezdett.

A sértett kinyitotta a sofőr felőli ajtót, lábát a fellépőre, kezét pedig az ajtóra helyezte és tudatta a vádlottal, hogy ilyen állapotban nem vezethet. Ekkor a férfi a gépjármű ajtaját megpróbálta bezárni, majd hirtelen, erős gázadással elindult.

A vádlott az elindulást követően a gépkocsiba kapaszkodó sértettet kb. 28 méteren keresztül vitte magával, aki ezt követően elengedte a gépkocsi ajtaját és az úttestre zuhant. A vádlott megállás nélkül tovább hajtott. A sértett a baleset következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre és 2 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte; a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, míg az eltiltás tartamába beszámítani rendelte a cselekmény óta eltelt időt.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség 3 munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában