Összehangolt akció

2021.10.13. 20:00

Rajtaütöttek a rendőrök a megyei drogdílereken (videókkal)

Miskolcon, Szikszón, Ózdon, Edelényben, Sátoraljaújhelyen és Szerencsen is akcióztak.

Horváth Imre

Janasóczki Attila, Gömöri László és Soós Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Volt, ahol komplett család foglalkozott a kábítószer-kereskedelemmel, voltak egymással összefüggő ügyek, és az is előfordult, hogy Hollandiából rendelt magokból nevelgetett valaki pár cserép marihuánát.

Csúzli kiszagolta

Összehangolt akció keretében csaptak le szeptember második felében a rendőrök Miskolcon, Szikszón és Ózdon kábítószer-termesztőkre, illetve -kereskedőkre, amelyről kedden délelőtt a megyei rendőr-főkapitányságon adott tájékoztatást Janasóczki Attila alezredes, megyei szóvivő, Jóna László alezredes, az Encsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Soós Attila őrnagy, az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője és Gömöri László őrnagy, a Miskolci Rendőrkapitányság felderítő alosztályának vezetője.

Mint elhangzott, szeptember 16-a és 31-e között országos akciót tartott a rendőrség a kábítószer-kereskedők, -terjesztők felderítésére, amelyben nagy erőkkel vettek részt megyénk rendőrei is. A két hétben 13 esetben került sor – ahogy a rendőrök mondják – realizálásra, vagyis kábítószernek minősülő anyagok megtalálására, lefoglalásra, előállításra, gyanúsítotti kihallgatásra. Az akciósorozatban 17 gépkocsival 96 rendőr vett részt, és fontos szerepet töltött be a megyei főkapitányság kábítószer-kereső kutyája, Csúzli.

Az intézkedések során 19 főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatot őrizetbe vettek, akiket a bíróság közben le is tartóztatott. 819 gramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le, melyben volt por, kristály, növényi törmelék, növénydarabok, illetve szilárd és folyékony halmazállapotú gyógyszereket. Most is nagy hangsúlyt fektettek vagyonfelderítésre, vagyonvisszaszerzésre és a bűncselekményből származó vagyon lefoglalására. Közel 700 ezer forint készpénzt, arany ékszereket, mobiltelefonokat foglaltak le. Az akciósorozat után is több eredményes felderítésük volt már, legutóbb éppen hétfőn.

Minden, ami kábít

Jóna László alezredes elmondta, 2021 tavaszán figyeltek fel az encsi nyomozók egy családra Szikszón, ahol apa és fia bódítószerek árusításába kezdett, majd a beszerzett adatok alapján egy újabb fiatalember került a látókörükbe a városban, aki egy fiatalkorút is bevont az eladásba. Az előkészületek után szeptember 28-án hajnalban egy nagyszabású akció keretében öt lakóingatlanban kutattak egy időben Szikszón, melynél Csúzli is jelen volt, ahogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is részt vettek Maya nevű kábítószer-kereső kutyájukkal. Az egyik terjesztőnél 46 gramm kristályos anyagot foglaltak le, ami a lakásban különböző helyeken volt elrejtve, míg egy másik helyen az udvaron álló lovas szekér alvázában kialakított rejtekhelyről növényi törmelék és folyékony halmazállapotú vegyi anyag került elő.

Miskolc városában és vonzáskörzetében négy esetben realizáltak, tudtuk meg Gömöri László őrnagytól. Hat főt kereskedés miatt hallgattak ki. Az egyik helyen egy három tőből álló marihuána-miniültetvényt találtak, amelyhez a gyanúsított Hollandiából rendelte a magokat. Miskolc városában egy jó ideje a rendőrség látókörébe került személyt is elfogtak, aki kristály kábítószert árult.

„Az elmúlt két hétben újabb két kábítószer-kereskedő került a látókörünkbe, az egyikőjük egy hölgy volt, akit az Újgyőri főtér közelében, a táskájában 65 pakettel sikerült elfogni. Hétfőn pedig egy kisebb marihuánaültetvényt találtunk az egyik Miskolc vonzáskörzetében lévő településen. A növényeket már leszüretelte a gyanúsított, és szárította éppen az eladáshoz, szintén neten keresztül rendelte a magokat” – mondta el az őrnagy.

Ózdon szeptember 22-én, szintén az akciósorozat keretében csaptak le egy személyre, akinek a családtagjai korábban már szintén kábítószer-kereskedés miatt kerültek szembe a törvénnyel. Mint Soós Attila alezredes elmondta, a házkutatás során több mint 300, már kiporciózott, az előzetes szakvélemény alapján új pszichoaktív szernek minősülő szert foglaltak le. Az elfogásnál három kiskorú gyerek is tartózkodott éppen a lakóingatlanban. Az azóta eltelt időben egy ózdi szállodában ütöttek rajta egy hevesi illetőségű férfin és élettársán, akik négyéves kislányukkal tartózkodtak ott és árusítottak kábítószert. Több mint hat és fél millió forint készpénzt, másfél millió forint értékű arany ékszert, gépkocsikat és egyéb értéktárgyakat foglaltak le tőlük a rendőrök.

Átveszik a piacot

Az Észak-Magyarország felvetésére, miszerint szélmalomharcnak tűnik a kábítószer-kereskedők elfogása bizonyos területeken – mint például Miskolcon az Újgyőri főtér, számozott utcák, Lyukóbánya –, mert más áll az illető helyére, és folytatja a terjesztést, Gömöri László azt felelte, szélmalomharcnak még nem nevezné. Az viszont tény, hiszen ők is azt tapasztalják, hogy ha egy környéken letartóztatnak egy kereskedőt, akkor vagy a családból valaki, vagy egy korábbi fogyasztója átveszi a szerepet, és tovább folytatja a tevékenységet. Ezt megelőzendő megpróbálják azt az elkövetői kört felderíteni, ahonnan beszerzik az ehhez szükséges anyagokat, és őket kiiktatni, de egyelőre még megtalálják a forrásokat.

Kattintson a videóra:

https://boon.hu/video/borsod-abauj-zemplen-megyei-rendor-fokapitanysag-sajtotajekoztatoja/

Az említett források kapcsán rákérdeztünk, hogy mennyire tapasztalnak hálózatot, kiépült rendszert a megye kábítószerrel való ellátása kapcsán. Az őrnagy elmondta, a klasszikus kábítószerek tekintetében inkább egyedi a beszerzés, nem lehet felfedezni a hálózat jelleget. Az új pszichoaktív és ebből kábítószerré minősített anyagok esetén már enyhén felfedezhető a hálózat jelleg, de nem bűnszövetségről vagy bűnszervezetről van szó, hanem ad hoc rendszerről. Aki árusít, az tud valakiről, akitől be lehet szerezni, neki is megvan a felső kapcsolata, akitől vesz, és ez piramisszerűen építkezik sok lépcsőn keresztül, amíg el lehet jutni egy olyan beszerzőhöz, aki mondjuk külföldről szerzi be ezeket az anyagokat, és teríti nagyobb mennyiségben.

(A borítóképen: Janasóczki Attila, Gömöri László és Soós Attila megmutatták a kábítószer alapanyagául szolgáló lefoglalt növényeket)


https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/a-rendorok-kiiktattak-a-kristalydilert-videoval-5902994/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában