Bírósági tárgyalás

2021.10.06. 16:46

Nem kapott elsőbbséget, meghalt a motoros

A munkagép vezetője látta, hogy jön a motoros, de könnyelműen abban bízott, átér előtte.

Fotó: Tóth Balázs

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Mezőkövesdi Járásbíróság azt a férfit, aki még 2019 szeptemberében okozott halálos balesetet Bükkábránynál. A bíróságon az ügyész perbeszédében megismételte a vádat, miszerint a férfi a munkagéppel a sályi útról akart átkelni a temető felé a 3-as számú főúton, de nem állt meg a kereszteződés előtt és nem adott elsőbbséget a balról érkező motorosnak. A motor vezetője ugyan túllépte a megengedett sebességet, de nem megtévesztő módon. Bár a motoros megpróbálta elkerülni az ütközést, ez nem sikerült neki, s a helyszínen elhunyt. Ittassága nem befolyásolta a baleset bekövetkezését.

A bíró egy év három hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a vádlottat, s két évre a közúti járművezetéstől is eltiltotta, ez már le is telt. Indoklásában elmondta, a vádlott észlelte a motort, s mintaszerű a gondatlanságra az a mondata, miszerint: „balról feltűnt a motor a kanyarban, ha betartja a hetvenet, át tud menni mögötte”. A baleset azért következett be, mert a vádlott többszörösen megszegte a KRESZ szabályait.

Szerinte súlyosan gondatlan volt a vádlott, de túlzó volt az ügyészség előkészítő ülésén javasolt egy év nyolc hónapos ajánlata, inkább a minimumhoz közelebbi büntetést szabott ki a terheltre. Az ügyész és a védő is három nap gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában