közúti baleset okozása

2021.10.05. 16:30

Megcsípte valami, busznak ütközött

Nem jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a nőt, aki autójával kiránduló gyerekek buszának ütközött.

A Szerencsi Járásbíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a nőt, aki a 37. számú főúton közlekedve gondatlanságból három személynek súlyos, míg tíz személynek könnyebb sérüléseket okozott. A nő ügyvédje a szakértő megállapítására hivatkozva azt hangsúlyozta, hogy a sérülések nem lettek volna súlyosak, ha a busz utasai használták volna a biztonsági öveket.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 júniusában Miskolc felől Szerencs irányába közlekedett, amikor egy rovarcsípés miatt jobb kezével a lábához nyúlt és emiatt a gépkocsiját kissé balra kormányozva áttért a szemközti forgalmi sávba. Ezután hirtelen jobbra rántotta a kormányt, lehaladt az útpadkára, majd ismét erősen balra kormányzott és sodródni kezdett az úttesten, melynek következtében a szemből érkező szlovák autóbusz bal első részének ütközött. A busz a baleset következtében egy útjelző oszlopnak, majd egy tuskónak csapódott. A gyerekeket szállító busz utasai közül hárman nyolc napon túl, nyolcan nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Csak egyikük kapcsolta be biztonsági övét. A vádlottal együtt utazó testvére és kislánya szintén könnyebb sérüléseket szenvedett bekapcsolt biztonsági öv használata mellett.

A bíróság közúti baleset okozásának vétsége miatt a vádlottat egy év két hónap szabadságvesztésre és egy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, kifogástalan közlekedési előéletét és azt, hogy a bűncselekmény elkövetését megbánta. A vádlottnak a felmerült tetemes bűnügyi költségnek csak a felét kell kifizetnie.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban felmentés, illetve enyhítés iránt fellebbezett, így az nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában