emberölés

2021.10.21. 10:00

Legkorábban 30 év múlva szabadulhat

A Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és megállapította, hogy a vádlott legkorábban 30 év kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és helyesen minősítette a cselekményt. A vádlott nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el a bűncselekményt, így a társadalom védelme és a prevenció érdekében helyes az, hogy életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Miskolci Törvényszék.

Azonban az ítélőtábla nem tartja javíthatatlanul elvetemült bűnözőnek a vádlottat ezért, és tekintettel az eljárás lefolytatását segítő beismerő vallomására és megbánására ad még egy esélyt a férfinak. Az ítélőtábla úgy döntött, hogy a 30 év múlva eljáró bíróra bízza annak eldöntését, hogy a vádlott személyisége mennyit fejlődött, alkalmas-e arra, hogy visszakerüljön a társadalomba. Az ítélet jogerős – tájékoztat a Debreceni Ítélőtábla.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2021 májusában a vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott hajléktalan volt, rendszerint alkalmi ismerőseinél tartózkodott. Az idős sértett egyedül élt a miskolci lakásában, a vádlottal már korábbról ismerték egymást. A vádlott 2018 decemberében pénz nélkül maradt, helyzetét kilátástalannak tartotta, ezért kora reggel a sértetthez ment. A sértett beengedte a lakásba, a konyhában beszélgettek, amikor a vádlott egy késsel 46 szúrást és vágást ejtett az idős emberen, aki a sérülései miatt a padlóra esett. A vádlott a földön fekvő sértettet letakarta, a lakást átkutatta, magához vette a sértett 120 ezer forintját, átöltözött és távozott a lakásból. A kést és a véres ruháit egy benzinkút hulladékgyűjtőjébe dobta, majd Debrecenbe utazott. A néhai sértettet két nappal később rokonai holtan találták meg.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/negyvenhat-kesszurassal-gyilkolt-karacsonykor-eletfogytiglant-kapott-5490094/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában